Auguszta
-7 °C
0 °C

Hatvanmilliárd informatikára

2003.09.25. 15:22
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) elkészítette az új elektronikus hírközlési törvény tervezetét, amelyet a tervek szerint szeptember 30-án tárgyal a kormány, közölte Pataki Dániel, a tárca helyettes államtitkára csütörtökön a Médiahajón.
Az államtitkár elmondta, hogy a tervezetet a közigazgatási államtitkári értekezlet már elfogadta. Hozzátette: a tervezetről egyelőre nem árulhat el részleteket, mivel az a kormány döntéséig titkos. Ezt követően azonban az IHM széles körben tájékoztatást nyújt róla.

Komoly bírságok

Pataki Dániel szerint a leendő törvény az információs társadalom fejlesztési alapjait rakja le, lebontja a távközlési verseny korlátait, megvalósítva az európai uniós jogharmonizációt, és előtérbe helyezi a fogyasztói szempontokat azáltal, hogy lehetővé teszi a számhordozhatóságot és a szolgáltatóválasztást. A helyettes államtitkár úgy vélte: nagyon sok múlik majd azon, hogy az átalakuló Hírközlési Felügyelet (HíF) hogyan alkalmazza a törvényt.

A HíF utódjaként létrejövő Nemzeti Hírközlési Hivatal (NHH) elődjénél sokkal erősebb jogosítványokkal és ebből adódóan nagyobb presztízzsel rendelkezik majd, és több lehetősége lesz a szabálykövetés kikényszerítésére is. A helyettes államtitkár ezzel összefüggésben elmondta, hogy az új törvény komoly bírságok és szankciók kiszabását teszi majd lehetővé.

Ötvennyolcmillió informatikára

A Médiahajón Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szólt arról, hogy míg 2002 második félévének végén mintegy 1,6 millióan interneteztek Magyarországon, addig az idén az első negyedév végén már több mint kétmillióan.

Kovács Kálmán elmondta azt is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv alapján 2004 és 2006 között több mint 58 milliárd forintot költenek az információs társadalom fejlesztésére. Az összegből 25,5 milliárd forintot az Európai Unió ad támogatásként.

A pénzből az elektronikus gazdaság és az elektronikus kereskedelem ösztönzésére 27 milliárd forintot, a digitális tartalom iparág fejlesztésére 10,06 milliárd forintot, az elektronikus közigazgatás támogatására 11,48 milliárd forintot, míg a széles sávú távközlési infrastruktúra bővítésére 9,73 milliárd forintot költenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!