Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A holland lottótól óvnak a nemzetbiztonságiak

2004.09.02. 12:35
A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a nigériai levelek után most a "holland lottó" veszélyeire figyelmeztet honlapján.
Az NBH szerint az utóbbi időben a nigériai csalások egy újabb változatával, az úgynevezett "holland lottó" módszerével próbálnak pénzügyi csalásokat elkövetni ismeretlenek. A név arra utal, hogy az ilyen jellegű bűncselekményeket rendszerint Hollandiából - ritkábban Spanyolországból - kezdeményezik.

Hiába várják

A nigériai levelek
Az internetes pénzügyi csalások közül az első a "nigériai levelek" néven elhíresült csalássorozat volt. A Nigériából érkezett levelek írói különböző indokokkal arra kérték a magyar célszemélyeket, hogy jutalék ellenében segítsenek külföldre menekíteni jelentős pénzösszegeket. A tranzakció előkészítéséhez azonban pénzt kértek, ennek átutalása után pedig eltűntek. Újabb hasonló próbálkozás volt, amikor a nigériai módszert követve a Dél-Afrikai Köztársaságból érkeztek megkeresések magyar vállalatokhoz.
Mint minden más ilyen küldemény, ez is nagy pénz ígéretével csábítja áldozatait, akiknek semmilyen, vagy csak minimális erőfeszítést kell érte tenniük. Ha az érintett válaszol a levélre, hamarosan újabb emaileket kap, melyekben tájékoztatják, hogy a nyeremény kiutalása érdekében különböző jogcímeken (külföldi forrásadó, nyeremény feldolgozásának költsége, egyéb díjak stb.) előleget kell fizetnie. A kért összeg átutalását követően a becsapott személyek hiába várják a nagy összegű nyeremény megérkezését, a csalók többé nem jelentkeznek.

2004 első felében több bejelentés érkezett az NBH-hoz, melyek szerint magyar magánszemélyek, illetve vállalkozások emailcímeire gyanús tartalmú, ismeretlen feladótól származó levelek érkeztek. Az emailekben arról tájékoztatták a címzetteket, hogy egy külföldön megrendezett lottójáték szerencsés nyertesei, bár a megkeresettek ilyen játékban nem vettek részt.

A lefolytatott vizsgálatok alapján az NBH úgy véli, hogy az elkövetők azonosak a korábbi nigériai levelek íróival. A holland lottó módszerével elkövetett csalások károsultjainak többsége az NBH ismeretei szerint amerikai állampolgár, magyarországi áldozatokról ez idáig nem szereztek tudomást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!