Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Idő előtt állnak le a tintapatronok?

2005.02.24. 12:11
Egy amerikai nő csoportos pert indított a Hewlett-Packard ellen, mert szerinte a patronban lévő csip akkor is leállítja a tintapatron működését, ha az még nem ürült ki teljesen. A per azoknak az érdekeit képviseli, akik 2001 februárja óta HP márkájú tintasugaras nyomtatót vásároltak.

A HP olyan csippel szerelte fel a tintapatronokat, amelyek érzékelik, ha kifogy a tinta, és jelzi a felhasználónak, hogy érdemes újat vásárolnia. A felperes ugyanakkor azt állítja, hogy a csipek egy adott idő elteltével mindenképpen megakadályozzák a patronok használatát, függetlenül attól, hogy van-e bennük tinta.

A georgiai nő természetbeni kárpótlást, kártérítést és egyéb kompenzációt követel, a HP, a világ legnagyobb nyomtatócége, egyelőre nem kíván reagálni a reklamációra.

Sokallják az aranyárat

A nyomtatópatronok ára másfél éve komoly vita tárgya Európában, amin nem is lehet csodálkozni: bár a tintasugaras nyomtatók már alig tízezer forintba kerülnek, a rendszeres használat mellett egy év alatt több százezer forintot kell elkölteni tintára, írta a BBC.

A most indított per kimenetele egy korábbi, hollandiai per miatt is érdekes. A holland fogyasztóvédők 2003 júliusában amiatt tiltakoztak, hogy az Epson nyomtatói harminc százalékos telítettségnél azt jelzik, hogy üresek. Végül azonban beszüntették a gyártó ellen indított kampányukat, mert kiderítették, hogy a patronokban megmaradó tinta nem egy tisztességtelen trükk, hanem éppen ellenkezőleg, ez garantálja a nyomatok minőségét, és védi meg a nyomtatófejet.