István, Vajk
19 °C
33 °C

Internet nélkül maradhatnak a Hungarotel előfizetői

2002.09.28. 08:35
A Hungarotel Rt. október elsejei hatállyal felmondta az internetszolgáltatókkal kötött szerződéseit. Ha nem születik megegyezés a kérdésben, keddtől öt magyarországi körzetben felhasználók ezrei nem férnek majd hozzá a világhálóhoz.
A Hungarotel Rt. október elsejei hatállyal felmondta szolgáltatói területén (a 32, 66, 68, 89, 95-ös körzetek) az internetszolgáltatókkal kötött, az 51-es behívószámra vonatkozó szerződéseit. Ezek az internetszolgáltatók ügyfeleinek biztosították a modemes hozzáférést a világhálóhoz a Hungarotel telefonhálózatán keresztül. Az itt működő internetszolgáltatók többsége eddig nem rendelkezett hálózati hozzáférési szerződéssel, más jellegű szerződéses együttműködéssel üzemeltek.

Ultimátum

Hack István, a Prakticomp Internetszolgáltató Kft. ügyvezetője az Indexnek elmondta, hogy felmondólevelében a Hungarotel éppen a hálózati hozzáférési szerződés hiányára hivatkozik. Hack elmondta: a Hungarotel illetékeseivel folytatott személyes megbeszélésen a távközlési cég ultimátumot adott az internetszolgáltatóknak: csak akkor nem szüntetik meg kedden a 0651-es hozzáférést hálózatukhoz, ha a szolgáltatók aláírják a Hungarotel által készített új szerződéseket.

Hack azt is sérelmezte, hogy keddig gyakorlatilag lehetetlen értesíteni az összes előfizetőt, így - ha addig nem születik megegyezés - sokan váratlanul maradhatnak internet nélkül. Az érintett előfizetők számát Hack egyébként 6-8 ezerre becsüli Békés megyében. A szolgáltatók az ügyben megkeresték az Inforrmatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és a Hírközlési Felügyelet (HÍF) illetékeseit is.

Az Axelerónak már van

A legnagyobb magyarországi internetszolgáltató, az Axelero PR vezetője, Pohly Ferenc lapunknak elmondta: a szolgáltató már korábban megkötötte a Hungarotellel a hálózati hozzáférési szerződést, így az ő előfizetőiket nem fenyegeti a veszély, hogy keddtől internet nélkül maradnak. Az egyetlen változás az lehet, hogy az internetes behívószám megváltozik.

Az (IHM) sajtóosztálya az Index kérdésére közölte: a minisztérium tájékozódott a kérdésben és jelenleg tárgyalások folynak az ügyben.

A Hungarotel illetékeseit lapunk egyelőre nem tudta elérni.