Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Internet nélkül maradhatnak a Hungarotel előfizetői

2002.09.28. 08:35
A Hungarotel Rt. október elsejei hatállyal felmondta az internetszolgáltatókkal kötött szerződéseit. Ha nem születik megegyezés a kérdésben, keddtől öt magyarországi körzetben felhasználók ezrei nem férnek majd hozzá a világhálóhoz.
A Hungarotel Rt. október elsejei hatállyal felmondta szolgáltatói területén (a 32, 66, 68, 89, 95-ös körzetek) az internetszolgáltatókkal kötött, az 51-es behívószámra vonatkozó szerződéseit. Ezek az internetszolgáltatók ügyfeleinek biztosították a modemes hozzáférést a világhálóhoz a Hungarotel telefonhálózatán keresztül. Az itt működő internetszolgáltatók többsége eddig nem rendelkezett hálózati hozzáférési szerződéssel, más jellegű szerződéses együttműködéssel üzemeltek.

Ultimátum

Hack István, a Prakticomp Internetszolgáltató Kft. ügyvezetője az Indexnek elmondta, hogy felmondólevelében a Hungarotel éppen a hálózati hozzáférési szerződés hiányára hivatkozik. Hack elmondta: a Hungarotel illetékeseivel folytatott személyes megbeszélésen a távközlési cég ultimátumot adott az internetszolgáltatóknak: csak akkor nem szüntetik meg kedden a 0651-es hozzáférést hálózatukhoz, ha a szolgáltatók aláírják a Hungarotel által készített új szerződéseket.

Hack azt is sérelmezte, hogy keddig gyakorlatilag lehetetlen értesíteni az összes előfizetőt, így - ha addig nem születik megegyezés - sokan váratlanul maradhatnak internet nélkül. Az érintett előfizetők számát Hack egyébként 6-8 ezerre becsüli Békés megyében. A szolgáltatók az ügyben megkeresték az Inforrmatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és a Hírközlési Felügyelet (HÍF) illetékeseit is.

Az Axelerónak már van

A legnagyobb magyarországi internetszolgáltató, az Axelero PR vezetője, Pohly Ferenc lapunknak elmondta: a szolgáltató már korábban megkötötte a Hungarotellel a hálózati hozzáférési szerződést, így az ő előfizetőiket nem fenyegeti a veszély, hogy keddtől internet nélkül maradnak. Az egyetlen változás az lehet, hogy az internetes behívószám megváltozik.

Az (IHM) sajtóosztálya az Index kérdésére közölte: a minisztérium tájékozódott a kérdésben és jelenleg tárgyalások folynak az ügyben.

A Hungarotel illetékeseit lapunk egyelőre nem tudta elérni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?