Viola
-6 °C
-2 °C

Kedden kihúzhatják a dugót

2002.09.30. 14:25
Továbbra sem tudni, mi lesz a Hungarotel szolgáltatói területén internetezőkkel: az 51-es behívószámokra vonatkozó szerződések felmondása miatt kedden sokan internet nélkül maradhatnak. Az internetszolgáltatók akár bíróságra is elvinnék az ügyet, a Hungarotel péntek óta hallgat. A Hírközlési Döntőbizottság elvi döntése szerint a Hungarotel továbbra is köteles lehetővé tenni az 51-es szám használatát.
Egyelőre kétséges, hogy bíróságon dől-e el a Hungarotel távközlési cég és a telefonhálózatán szolgáltató ISP-k vitája az 51-es behívószámok kapcsán. Szorít az idő: keddig valamiféle megoldást kell találni, hiszen enélkül több ezren maradhatnak internet nélkül a telefontársaság szolgáltató területén (32, 66, 68, 89, 95-ös körzetek).

A Hírközlési Felügyelet (HÍF) hétfői elvi döntésében leszögezte: a távközlési szolgáltatónak mindaddig lehetővé kell tennie az 51-es behívószám használatát az internetes cégek számára, ameddig a két fél között bármilyen jogviszony van. Van olyan internetszolgáltató, amelyik elébemenve a problémának addig is nyilvánosságra hozta az 51-es vonalak valódi telefonszámait.

Partizánakció

Az Index ingyennet-szolgáltatását is biztosító PSINet internetszolgáltató körlevélben tudatta előfizetőivel, hogy ha a Hungarotel valóban megszünteti szolgáltatói területén az internetszolgáltatók 51-es behívószámú elérhetőségeit, az érintett körzetekben az ügyfelek helyi telefonszámokon csatlakozhatnak a világhálóra. Graur Tamás, a PSINet ügyvezető igazgatója az Indexnek elmondta, hogy az "új" számok tulajdonképpen a korábbi 51-es vonalak fizikai számai - azaz az 51-es hívások forgalma valójában ezeken a vonalakon folyik.

Ezeket a számokat a szolgáltatók ugyan nem hozhatják nyilvánosságra, de a Hungarotel lépése miatt mégis rákényszerültek erre, tette hozzá Graur. A távközlési cég egyébként a fizikai vonalak bérleti szerződését is felmondta 60 napos határidővel, ha ezek is megszűnnek, az ügyfelek már ilyen módon sem érhetik el az internetet. A PSINet - több szolgáltatóhoz hasonlóan - jogi lépéseket tesz.

A Datanet tárgyal

A GTS-Datanet szerint egyoldalú és jogellenes a Hungarotel Rt. internetszolgáltatóknak küldött tájékoztató levele az 51-es behívószámok október elsejei megszüntetéséről. A közcélú távközlő-hálózatok azonosítóinak felosztási tervéről szóló 10/2001 MeHVM miniszteri rendelet ugyanis arra kötelezi a távbeszélő szolgáltatót, hogy biztosítsa az 51-es behívószámokat az internetszolgáltatók részére - mondta el az Indexnek Varga Edit, a GTS-Datanet PR-menedzsere. Mint mondta, a GTS-Datanet arra törekszik, hogy a szolgáltatók között felmerült problémát a jogszabályok által nyújtott keretek között, a többi távközlési szolgáltatóval együttműködve oldja meg.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) Kommunikációs és PR-irodája lapunk kérdésére közölte, hogy a minisztérium csak szükség esetén tesz lépéseket, hiszen a probléma elsősorban a HÍF hatáskörébe tartozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!