Erzsébet
1 °C
4 °C

Patthelyzet a Hungarotel-ügyben

2002.10.03. 17:47
A Hungarotel Rt. szerint a Hírközlési Döntőbizottság hétfői elvi döntése a cég álláspontját erősítette meg, az internetszolgáltatók szerint viszont a HDB nekik adott igazat. Egy szolgáltató már megkötötte a szerződést a Hungarotellel - saját bevallása szerint rendkívül rossz feltételekkel -, mások még a HDB hivatalos állásfoglalására várnak.
A Hungarotel Rt. keddi sajtóközleményében bejelentette, hogy mégsem függeszti fel az internetszolgáltatók 51-es behívószámainak elérését. A cég szerint ugyanis a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) hétfői elvi állásfoglalása megerősítette, hogy az internetszolgáltatóknak hálózati hozzáférési szerződést kell kötniük a hírközlési törvény alapján. A szerződések létrejöttéig pedig - a tárgyalások sikere érdekében - tovább működhetnek az 51-es számok, áll a közleményben.

Ole Bertram, a Hungarotel Rt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy "a Hírközlési Döntőbizottság beavatkozásával végre megindult az a folyamat, amely megszünteti az internetszolgáltatók és a távközlési szolgáltatók között fennálló, törvénytelen és csak az internetszolgáltatóknak kedvező állapotokat. A távközlési szolgáltató költségeit mindenkinek, így az internetszolgáltatóknak is meg kell fizetni. A Hungarotel a törvény hatálybalépése óta mindent megtett az új hálózati hozzáférési szerződések megkötése érdekében, és a jövőben is így fog eljárni."

A szolgáltatóknak nem kedvező

Hack István, a Prakticomp Internetszolgáltató Kft. ügyvezetője visszautasította a Hungarotel sajtóközleményében foglaltakat. Hack az Indexnek elmondta, hogy szerinte a törvénytelen állapotokat nem az internetszolgáltatók, hanem a távközlési cég hozta létre, és a helyzet egyáltalán nem kedvező a szolgáltatókra nézve. Már most is a Hungarotelnél csapódik le a nagyobb bevétel, de az még az internetszolgáltatók bevételeiből is részesedni akar - tette hozzá. Hack egyébként úgy érzi, hogy a HDB elvi állásfoglalásában az internetszolgáltatóknak adott igazat.

Hack egy sajtótájékoztatón csütörtökön közölte, hogy ha elfogadták volna a távközlési szolgáltató ajánlatát, akkor legkevesebb a duplájára kellett volna emelniük az internetszolgáltatás díját, közölte az MTI. Az ügyvezető szerint október 9-én történhet előrelépés, akkor ad ki ugyanis a HDB hivatalos állásfoglalást.

Kiszolgáltatott helyzetben

A sajtótájékoztatón Szalay Lajos, a NapSzám Computer Kft. tulajdonosa bejelentette, hogy az ő cége megállapodott a Hungarotel Rt.-vel, ám azt elismerte, hogy rendkívül rossz szerződést kötött. "Szeptember 30-án arról kellett döntenem, hogy vagy nem tudok másnap internetszolgáltatást biztosítani az előfizetőim részére, vagy kénytelen leszek több tízezer forintos veszteséget elkönyvelni. Én az utóbbi mellett döntöttem" - mondta.

Szalay úgy véli, hogy ameddig monopolhelyzetben van Békés megyében a Hungarotel, kiszolgáltatott helyzetben maradnak az internetszolgáltató cégek. Hack ehhez hozzátette, hogy egy alternatív vezetékes szolgáltató gyors megjelenésére azért nem számít, mert ehhez több milliárd forint befektetés szükséges, s erre a megye kedvezőtlen gazdasági helyzete miatt nem vállalkoznak a befektetők.

Jogsértő eljárás

Menyhárt Zsolt, a GTS-Datanet jogi képviselője lapunknak elmondta, hogy a cég szerint a Hungarotel Rt. helyesen cselekedett, amikor nem szüntette meg körzeteiben az 51-es behívószámok elérhetőségét. Menyhárt szerint a cég ezzel a lépésével jogszabályt sértett volna, továbbá körzeteiben szinte teljes egészében megszűnt volna az internetszolgáltatás. A GTS-Datanet semmiképpen sem tartja követendőnek azt az eljárást, hogy egy szolgáltató - élve esetlegesen meglévő erőfölényével - a többi szolgáltatóra megpróbálja rákényszeríteni a hálózati szerződési feltételeit.

Graur Tamás, a PSINet ügyvezető igazgatója az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a HDB elvi döntése egyértelműen arra utal, hogy a Hungarotel jogszerűtlenül próbálta felbontatni a szerződéseket. Graur rámutatott, hogy az HDB-állásfoglalás szerint a távközlési szolgáltatónak mindaddig lehetővé kell tennie az 51-es behívószám használatát az internetes cégek számára, ameddig a két fél között bármilyen jogviszony van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?