Perben az Icann

2000.06.26. 17:20
Az internet legfelsőbb adminisztratív testülete, az ICANN nem áll fényesen az utóbbi időben. Bukik a költségvetés, ráadásul folyamatosan nemzetközi kritikák kereszttüzében áll. Ezúttal, a világtörténelem során először, egy amerikai cég perelte be őket.
Az internet kormányzata, az Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) első perét egy olyan cég ellen vívja, amely az ő ellenkezésük miatt nem indulhatott el a virágzó domain-regisztrációs piacon. A New York-i Afternic azzal vádolja az Icann-t, hogy az belső szabályai ellen vétve tagadta meg, hogy a cég domain-kereskedő oldalt indítson.

Icann: ,,Szabályosan jártunk el"

Az Icann

Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, vagyis a Számok és Nevek Hozzárendeléséért felelős Internetes Társaság a Clinton kormányzat döntése értelmében 1998 óta felelős az internetes címek és kiosztásuk rendjének fenntartásáért.

Az Icann természetesen nem ismeri el, hogy igazságtalanul járt volna el. ,,Az Icann meggyőződése szerint, a többi beadványhoz hasonlóan, szabályosan járt el az Afternic kérelmével úgy a belső szabályok, mint a törvényi keretek tekintetében." - állították közleményükben.

Jon Whelan, az Afternic igazgatója a júniusban indított kártérítési perrrel kapcsolatosan elmondta: először októberben jelentkeztek engedélyért a testületnél. Louis Touton, akkor személyesen mondta el Whelannek, hogy az elutasítás oka, hogy az Afternic domain-kerekedelemmel kívánt volna foglalkozni. Az Icann indoka tehát, a védjegyeket és márkaneveket tartalmazó domain-nevekkel való nyerészkedés visszaszorítása volt.

Másnak szabad?

Időközben a domain-piac két vezető cége a Network Solutions és a Register.com is indított olyan használt-domain kereskedő szolgáltatást, amely nagyon hasonló volt az Afternic által elképzelthez. A Network Solutions például egy héttel ezelőtt megkezdte azon a címek elárverezését, amelyeket regisztráltak ugyan, de utóbb nem fizettek értük.

A domain

Domain - internetes címet jelöl, vagyis azt a szót, amelyet cím gyanánt a böngészőbe beírunk. Az, aki egy megszerez egy értékes domaint - ilyen lehet egy cég vagy egy márka neve - esetenként nagy haszonnal tudja továbbadni azt. Ezt a tevékenységet nevezzük domainbrókerkedésnek.

Whelan ezek után jogosan érezte úgy, hogy átverték, mint szivart a palánkon. Az ismételt kérelmek, illetve a Toutontól kért találkozók semmilyen eredménnyel sem jártak.

,,Nálunk van a szakértelem." - mondja Whelan - ,,Jobban értünk ehhez, mint az engedélyt kapott cégek kilencvenkilenc százaléka. Nincs olyan szabály, amely alapján visszautasíthatnának."

Az Afternic perirata szerint az Icann megszegte szabályzatát, amely szerint a testület ,,nem alkalmazhat egyenlőtlen szabályozást, eljárást, vagy gyakorlatot, és nem tanusíthat eltérő bánásmódot egy ügyféllel sem, ha csak nincs erre megfelelően alátámasztott indoka, mint például a hatékony verseny fenntartása". A kiesett idő miatt bekövetkezett anyagi kár tehát az Icannt terhelné.

Lázongó népek

Nem az Afternic az egyetlen cég, amely ebben csónakban evez. Az Icann eddig több mint száz céget jogosított fel domainbejegyzésre. A hivatalos nyilatkozók arra hivatkoznak, hogy egyetlen esetben sem utasították el az ilyen jellegű pályázatokat, mindössze arról van szó, hogy addig nem adják ki az engedélyt, amíg aggodalmaik kellőképp el nem oszlanak.

Az Afterniccel kapcsolatban felemlegetett szivarfüstös, rulettgolyók és blattok csattogásától hangos domainbróker yacht megett, azonban nemzetközi csatahajók is feltűnnek a látóhatáron.

A kétbetűs nemzeti domainek regisztrálására alakult szervezetek azért készülnek lázadni, mert az Icann bajba került ötmillió dolláros költségvetésének hiányát a részükre kispostázott csekkekkel próbálja enyhíteni. A helyi regisztrátorok első reakciója az volt, hogy nem fizetnek, mondván, hogy ők jogilag nem tartoznak az Icannhoz.

Martos Balázs, a magyar Internet Szolgáltatók Tanácsa elnökségi tagja, az Indexnek elmondta, hogy az ISZT is milliós számlát kapott az Icanntől. A válaszlépésekről egyelőre folynak a tárgyalások a többi nemzeti szervezettel. Martos szerint a legvalószínűbb megoldás, hogy a kért összeget mintegy adományként kifizetik és cserébe megkapnák a router-szerverek üzemeltetésének jogát. A végleges döntés pár hét múlva fog megszületni.  • Tippek
  • Biztosítás