Jenő
-3 °C
6 °C

ICANN: a könyvelési csalások árnyékában

2002.08.10. 17:39
A csúcsdomainekért felelős állami testület a nyilvánosságon kívül igazgatótanácsa egyik tagja elől igyekezett eltitkolni működését. Beperelték. Vesztett.
A távoli Amerikában pert nyert az ICANN nevű amerikai állami vállalattal szemben egy Karl Auerbach nevű férfi, aki a kanadai és Egyesült Államok-beli civileket képviseli a testületben, amely azért felel, hogy a számok és nevek helyesen legyenek egymáshoz rendelve az interneten. A legfelsőbb szintű domainek kitermelését ellenőrző nonprofit vállalkozás vezetése azt próbálta megakadályozni, hogy az igazgatótanácsban helyet foglaló Auerbach betekintsen az ICANN zárt ülésein született feljegyzésekbe és egyéb iratokba.

A sokat kritizált internetes alapképződmény, - amelyet az amerikai kereskedelmi minisztérium alapított 1998 októberében, közszolgálati célokra, önkéntesek multinacionális részvételével - saját munkatársa kiközösítését azzal indokolta, hogy Auerbach nagy nyilvánosság előtt kritizálta tevékenységüket. A számukra totális vereséggel végződő perben az ICANN képviselői főleg ez alapján igyekeztek Auerbachot veszélyes emberként beállítani.

Mindenki a kapuk előtt

Kalifornia állam legfelsőbb bíróságát az a dokumentum sem hatotta meg, amelyban az ICANN arra panaszkodott, hogy még a tőzsdén szereplő nagy vállalatok (például Microsoft, IBM) sem kötelesek belső dokumentumaikat nyilvánosságra hozni. Dzintra Janavs bíró úgy vélte, a kritikus hang korántsem szankcionálható azzal a hivatkozással, hogy az bizonyára bűnöző hajlamokat jelez.

Az Enron és WorldCom botrányok árnyékában a sajtó izgatottan várta, hogy végül mire bukkan a bizalmas iratokban a civil delegált. Esther Dyson korábbi igazgató a Salonnak adott korábbi interjújában azzal nyugtatta a gyanakvókat, hogy az ICANN költségvetése kifejezetten miniatűr, sikkasztásra és könyvelési tréfák végrehajtására alkalmatlan. Auerbach végül semmit sem talált - így mindössze annyi tudható, hogy ICANN jóval legitimitása felszívódása után is képes folytatni vesszőfutását, miközben fő üzleti partnere, a VeriSign ellen versenyhivatali vizsgálat folyik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?