Huba
19 °C
33 °C

ICANN: a könyvelési csalások árnyékában

2002.08.10. 17:39
A csúcsdomainekért felelős állami testület a nyilvánosságon kívül igazgatótanácsa egyik tagja elől igyekezett eltitkolni működését. Beperelték. Vesztett.
A távoli Amerikában pert nyert az ICANN nevű amerikai állami vállalattal szemben egy Karl Auerbach nevű férfi, aki a kanadai és Egyesült Államok-beli civileket képviseli a testületben, amely azért felel, hogy a számok és nevek helyesen legyenek egymáshoz rendelve az interneten. A legfelsőbb szintű domainek kitermelését ellenőrző nonprofit vállalkozás vezetése azt próbálta megakadályozni, hogy az igazgatótanácsban helyet foglaló Auerbach betekintsen az ICANN zárt ülésein született feljegyzésekbe és egyéb iratokba.

A sokat kritizált internetes alapképződmény, - amelyet az amerikai kereskedelmi minisztérium alapított 1998 októberében, közszolgálati célokra, önkéntesek multinacionális részvételével - saját munkatársa kiközösítését azzal indokolta, hogy Auerbach nagy nyilvánosság előtt kritizálta tevékenységüket. A számukra totális vereséggel végződő perben az ICANN képviselői főleg ez alapján igyekeztek Auerbachot veszélyes emberként beállítani.

Mindenki a kapuk előtt

Kalifornia állam legfelsőbb bíróságát az a dokumentum sem hatotta meg, amelyban az ICANN arra panaszkodott, hogy még a tőzsdén szereplő nagy vállalatok (például Microsoft, IBM) sem kötelesek belső dokumentumaikat nyilvánosságra hozni. Dzintra Janavs bíró úgy vélte, a kritikus hang korántsem szankcionálható azzal a hivatkozással, hogy az bizonyára bűnöző hajlamokat jelez.

Az Enron és WorldCom botrányok árnyékában a sajtó izgatottan várta, hogy végül mire bukkan a bizalmas iratokban a civil delegált. Esther Dyson korábbi igazgató a Salonnak adott korábbi interjújában azzal nyugtatta a gyanakvókat, hogy az ICANN költségvetése kifejezetten miniatűr, sikkasztásra és könyvelési tréfák végrehajtására alkalmatlan. Auerbach végül semmit sem talált - így mindössze annyi tudható, hogy ICANN jóval legitimitása felszívódása után is képes folytatni vesszőfutását, miközben fő üzleti partnere, a VeriSign ellen versenyhivatali vizsgálat folyik.