Már alsóban is tanítanának számtechet

2003.01.08. 16:45
Az informatikai minisztérium hétmilliárd forintot oszt szét pályázatokon az év első három hónapjában. Az oktatási tárca céljai között szerepel, hogy a számítástechnikai ismeretek tanítása már az általános iskolák alsóbb évfolyamaiban elkezdődjön.
A következő három hónapban hétmilliárd forintot oszt szét pályázatokon az informatikai tárca, mondta el Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az SZDSZ szerdai sajtótájékoztatóján, a tárca által meghirdetett programokra utalva. A miniszter hozzátette: szeretné, hogy 2005-re a háztartások egynegyede elérje a világhálót, illetve valamennyi oktatási intézmény, iskola rendelkezzen minőségi, szélessávú internethozzáféréssel. Ezen túlmenően bővíteni kívánják a közösségi hozzáférési lehetőségek körét és a hozzáférési pontok számát is.

Kovács Kálmán a kitűzött célok közé sorolta, hogy 2005-re a távmunkában foglalkoztatottak aránya érje el a 3 százalékot. Elmondta azt is, hogy 1500 önkormányzatnál megkezdik az alapvető informatikai infrastruktúra és az internetes kapcsolat kiépítését előkészítő munkálatokat.

Budapesten 1,2 milliárd

Magyar Bálint oktatási miniszter a Sulinet Expressz program továbbfejlesztését emelte ki a sajtótájékoztatón. A miniszter is fontosnak nevezte, hogy 2005-re valamennyi oktatási intézményben gyors internetkapcsolat legyen bevezetve. Elmondta: céljaik között szerepel, hogy a számítástechnikai ismeretek tanítása már az általános iskolák alsóbb évfolyamaiban elkezdődjön, és a középiskolákban a diákok akár szakmát is adó informatikai ismeretekhez jussanak.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere elmondta: a következő másfél évben 1,2 milliárd forintot fordítanak a fővárosi információgazdálkodási program végrehajtására. A főpolgármester kiemelte az elektronikus ügyintézés, illetve az elektronikus közbeszerzések továbbfejlesztését, illetve elterjesztését. Ez utóbbival kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az eljárásból következő nyilvánosság miatt csökkenhet a korrupció, illetve a visszaélések száma.  • Tippek
  • Babaváró hitel