Piroska
-2 °C
5 °C

Jövőre 28 milliárdot költ fejlesztésekre az IHM

2003.10.16. 17:43
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) jövőre 43 milliárd forinthoz jut a költségvetésből, amiből körülbelül 28 milliárd forintot fordít az információs társadalom építésével kapcsolatos programokra, illetve pályázatokra, közölte Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.
A miniszter elmondta, hogy a közösségi és intézményi elektronikus szolgáltatások infrastrukturális hátteréül szolgáló közhálóra jövőre 4 milliárd forintot költenek, és 2004 végén már 5180 végpont működik majd.

A közösségi internethozzáférést szolgáló eMagyarország programra kétmilliárd forintot, a Nemzeti Digitális Adattárra és a Nemzeti Audiovizuális Archívumra 2,4 milliárd forintot, az e-közigazgatás fejlesztésére 2,5 milliárd forintot, míg a különböző, így például a hátrányos helyzetűek esélyegyenlőségének növelését elősegítő pályázatokra 4 milliárd forintot költ a tárca.

Támogatások

A sajtótájékoztatón Kovács Kálmán elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja azzal számol, hogy 2004 és 2006 között összesen 58,27 milliárd forint fordítható majd egyebek mellett az elektronikus gazdaság és kereskedelem fejlesztésére, az elektronikus közigazgatás modernizálására, és a széles sávú távközlési infrastruktúra bővítésére.

A miniszter közölte, hogy az elképzelések szerint a 58,27 milliárd forintból 25,41 milliárd forintot az európai uniós strukturális alapból szerez majd meg Magyarország. A konstrukció úgy működik, hogy a magyar intézmények csatlakoznak az európai uniós támogatási rendszerhez, és ebből saját forrás hozzáadásával részesülnek akkor, ha megfelelő pályázatot nyújtanak be. Az IHM jövőre például 1,5 milliárd forint saját forrás elkülönítésével, 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást kíván megszerezni.

Elektronikus okmányirodák

Az eseményen Baja Ferenc kormánymegbízott a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzati Központja képviseletében elmondta, hogy novembertől több mint tíz okmányirodában lehet majd például az egyéni vállalkozói igazolvánnyal, a vezetői engedéllyel, a lakcímmel és az anyakönyvvel kapcsolatos ügyeket elektronikusan intézni.

Hozzátette: a második lépcsőben, jövő januártól ez a lehetőség a járművek nyilvántartásával és forgalomba helyezésével, a bevándorlási, illetve a körözési nyilvántartási, valamint a közlekedési nyilvántartási rendszerrel kapcsolatban is megnyílik az állampolgárok előtt. Az XR-I-nek elnevezett első rendszerre a kormány 300 millió forintot költött, az XR-II 320 millióba kerül majd.

Egyablakos ügyintézés

Baja Ferenc kifejtette, hogy a kormányzati ciklus végére az állampolgárok számára sok szolgáltatás elérhető lesz az interneten: így például az adóbevallással, a társadalombiztosítással, személyi iratokkal, az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyek online is intézhetők lesznek, míg a vállalatok vámnyilatkozatot tehetnek, közbeszerzési pályázaton indulhatnak, adót és egészségügyi hozzájárulást fizethetnek majd elektronikus úton.

A kormány céljai között szerepel a kormányzati portál továbbfejlesztése, és egy olyan központ kiépítése, melynek segítségével az állampolgárok egy csatornán keresztül intézhetik az ügyeiket. (Ezt az úgynevezett egyablakos ügyintézést használják például Ausztriában.)

Baja Ferenc elmondta, hogy az idén 3,6 milliárd forintot, míg jövőre 6,4 milliárd forintot fordít a kormánybiztosság az információs társadalom kiépítésére. A pénzből alapvetően projekteket finanszíroznak.