Auguszta
-7 °C
0 °C

Olcsóbb internetet, informatikai reformokat ígér a miniszter

2002.06.03. 14:27
Az új informatikai miniszter szerint a különálló tárca üzenet a világnak: Magyarország is be kíván állni a tudásalapú társadalmak sorába. Kovács Kálmán elsődleges feladatként említette a hírközlési törvény felülvizsgálatát, mivel a jelenlegi változat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: az eredeti szándékokkal ellentétben nem lettek olcsóbbak a távközlési és az internet-szolgáltatások. A minisztérium programokat is kidolgoz az internet elterjedésének növelésére. Az előző kormány programjait részben átveszik, részben új programokat indítanak.
Kovács Kálmán szerint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium nem egyszerű feladatmegoldó intézmény, hanem üzenet a világnak: Magyarország is be szeretne kapcsolódni a tudásalapú társadalmak sorába - derült ki az informatikai miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.

Törvénymódosítás

A miniszter szerint a hírközlési törvény felülvizsgálata elkerülhetetlen, hiszen az elmúlt nyolc hónap alatt kiderült, hogy a jelenlegi változatnak nincsen igazi versenyélénkítő hatása. Hozzátette: a hírközlési törvényt azért is át kell alakítani, mert az eredeti szándékokkal ellentétben nem lettek olcsóbbak a távközlési és az internet-szolgáltatások.

Elsősorban a piaci környezet segítheti elő a távközlési díjak csökkenését. A miniszter nem tartaná jó megoldásnak az állami kompenzációt, hiszen ebben az esetben semmi sem késztetné a szolgáltatókat az olcsóbb megoldások használatára. Elképzelhető, hogy a törvényt két lépcsőben fogják módosítani. Még ebben az ülésszakban várhatók kisebb változtatások, elsősorban az internetes helyzet rendezése miatt. Az új, teljes törvénytervezetet is leadták már, ez feltehetőleg az év végéig az országgyűlés elé kerül.

Úgy látják azonban, hogy pusztán a szabályozással nem lehet a szükséges mértékben gyorsítani az információs társadalom kialakítását, ezért a minisztérium programokat is kidolgoz az internet elterjedésének növelésére. Az előző kormány programjait részben átveszik, részben új programokat indítanak.

Programok

A minisztérium törekvéseinek középpontjában az internetpenetráció elősegítése, a hátrányos helyzetűek eszközökhöz juttatása áll. Ezek mellett az elektronikus közbeszerzés és oktatás feltételeit is meg szeretnék teremteni. Az egészségügy reformja is elképzelhetetlen digitális eszközök nélkül, és az önkormányzatokat is "bedrótozzák" majd. Ezzel egyúttal az állampolgárok is könnyen hozzáférhetnek közérdekű adatokhoz.

Mindenkinek?

A Mindenkinek csomag illetve a 150 forintos kedvezmény eltörlésével kapcsolatban a minisztérium továbbra is egyeztet a Matávval. A szolgáltató még a hét folyamán eljuttat egy javaslatot ezzel kapcsolatban a minisztériumnak, illetve az IHM is előkészít egy tervezetet, elsősorban azt tartva szem előtt, hogy a Mindenkinek csomag és a 150 Ft-os kedvezmény megszüntetése a lehető legkevésbé érintse érzékenyen a felhasználókat. Egyelőre nem tudni, hogy Kovács Kálmán és Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója legközelebb mikor ülnek le tárgyalni.

Bemutatkoztak az államtitkárok

A sajtótájékoztatón bemutatták a minisztérium két államtitkárát is. Csepeli György politikai államtitkár elsődleges feladata a társadalmi aspektusok szem előtt tartása lesz. Csepeli kijelentette, hogy az EU-csatlakozás az információs szupersztrádára való csatlakozás nélkül szerinte lehetetlen.

Dr. Rácz Zsolt közigazgatási államtitkár feladata mindenekelőtt a minisztérium apparátusának felállítása lesz, a későbbiekben pedig a politikai döntéshozatal előkészítése és végrehajtása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!