Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ma hirdeti az év utolsó pályázatát az Informatikai Kormánybiztosság

2001.12.05. 09:38
A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága (IKb) ma hirdeti ki a Széchenyi-terv keretében az idei utolsó informatikai pályázatát. Az idénre tervezett 15 pályázatból 14 támogatási lehetőséget hirdetnek meg, a 13-asat kihagyták. Az előirányzott 15-17 milliárd forintot már szinte teljesen elköltötték.
A Széchenyi-terv információstársadalom- és gazdaságfejlesztési programjának keretében az idén eddig az IKb a tervezett 15 pályázatból tizenhármat hirdetett meg nyilvánosan, ezekre összesen 12,17 milliárd forintot különített el. A 13 tenderből hétnek a kiértékelése befejeződött - ezek keretösszege számításaink szerint 9,7 milliárd forint -, ebből az IKb tájékoztatása szerint eddig 4,72 milliárd forint támogatást fizettek ki.

Nincs tizenhármas pályázat

Az IKb szerint a 2001-re tervezett 15 informatikai pályázat valójában 14-et jelent: 13-as számú kiírást "praktikus okokból" nem indítottak, mivel az ebben tervezett teleházpályázat a 4-es kiírás keretében valósul meg. Az IKb november végén három újabb pályázatot (SZT-IS-6, -8 és -9 számon) hirdetett az önkormányzatok, valamint kis- és középvállalatok számára, összesen 1,22 milliárd forintot elkülönítve. (Bár az IKb tájékoztatása szerint a 6-os pályázat keretösszegét még nem határozták meg pontosan, a bejelentésen 500 millió forint hangzott el.) Ezek eredményhirdetése és a támogatások kiosztása 2002-ben lesz.

Ma hirdetik ki az utolsó idei pályázatot

Az IKb ma írja ki a 14. pályázatot (SZT-IS-11 kóddal): ez várhatóan "a tudásátadás új módjainak kidolgozása" címmel jelenik meg.Az IKb az első pályázati forduló megindításával késlekedett, hiszen az előzetesen áprilisra tervezett első bejelentés május végére csúszott. A tenderekre fordítható keretösszeg is többször változott: a program megfogalmazásakor 2001-re 15 milliárd forintot, 2002-re pedig 28,9 milliárd forintot terveztek. A MeH-et vezető miniszter, Stumpf István később nyilatkozataiban 17 milliárd, illetve 28 milliárd forintot emlegetett.

Ha az IKb 2001-ben valóban 15-17 milliárd forint támogatás kiosztását tervezi, akkor a fennmaradó pályázaton még 2-4 milliárd forintot kellene szétosztania. Az IKb tájékoztatása szerint azonban ez az összeg nemcsak a támogatások kerete, hanem többek között a tervezett kockázati tőkealap létrehozására és az e-kormányzat fejlesztésére fordítható összeg is: az informatikai kis- és középvállalatoknak hitelt nyújtó társaság létrehozásához az összesen 3,1 milliárd forintot már átutaltak a tőkealapot az IKb-vel közösen felállító Gazdasági Minisztériumhoz - tájékoztatott az IKb.

Tanári számítógépekre megy a legtöbb pénz

A legnagyobb összegű pályázatos támogatást, 5,5 milliárd forintot a köztisztviselők és a tanárok otthoni számítógép-használatának és internet-hozzáférésének elősegítésére fordítják. A gépbeszerzéseket közbeszerzési eljárás keretében bonyolítják majd le. Az IKb pályázatokon kívüli juttatások és beszerzések útján is nyújtja támogatásait a keretösszegből. Nem pályázatos formában eddig a sorkatonák, a börtönben fogva tartott, valamint a roma fiatalok informatikai képzésére 500 millió forintot osztottak szét. Pályázaton kívül mintegy 280 millió forint juttatást kapott a Nemzeti Kollégiumi Közalapítvány, a Révkomáromi Egyetem és a Socrates Nemzeti Iroda is.

A 2002-es pályázatokról Stumpf nemrég annyit közölt, hogy január közepéig megjelentetnek egy olyan pályázatot is, amely az önkormányzatok informatikai infrastruktúrájának fejlesztését, gépek beszerzését vagy a meglévők korszerűsítését szolgálja. A jövő évi pályázati lehetőségekről ma ad tájékoztatást az IKb.