Jenő
-3 °C
6 °C

Megszelídül a Carnivore?

2002.04.19. 15:45
Rövid pórázra fogná az FBI titokzatos emailfigyelő rendszerét egy dartmouthi PhD hallgató, aki szerint a kötelező totális megfigyelés során felgyűlő adatokat a szolgáltatóknál titkosított formában kellene tárolni.
Alex Ilijev, a Dartmouth College PhD hallgatója technológiai alapon biztosítaná az ártatlanság vélelmét. "Egy adatpáncélterem-prototípus leírása" című dolgozata, amelyet egy magántitokvédelmi konferencián (Privacy Enhancing Technologies) ismertetett, szigorú határokat szabna a személyes adatok gyűjtésének - így például az amerikai szövetségi nyomozóhivatal emailfigyelő-rendszerének, a Carnivore-nak (magyarul: ragadozó).

Pakettkripta

"A tervezés során a fő szempont az adatcsomagok biztonságos tárolása azáltal, hogy csak az adatszéf biztonsági rendszerén keresztül lehet hozzájuk férni." - áll Iljiev esszéjében. Az ötlet lényege: egy internetszolgáltató, egyetem, vagy vállalat saját hatáskörben rögzítheti számítógépes rendszere felhasználóinak tevékenységét - az így felgyűlt adatokat erős titkosítással védetten egy speciális szerveren tárolnák. Az adatszéf kulcsa az adott szervezetnél lenne és azt csak akkor dugnák a zárba, ha az FBI emberei bírósági végzést - vagy annak hitelesített elektronikus változatát - lobogtatva (zizegtetve) megjelennek.

Az adatszéf prototípusában egy IBM 4758-as kriptográfiai koprocesszor biztosít. A processzor a titkosítás nagy mennyiségű ide-oda repülő adat folyamatos titkosítása mellett maga is kulcsként szolgál - emellett szenzorok (hő és sugárzásdetektor, érintés-érzékelő, áramellátás ingadozásának követése) segítségével figyeli a külvilágot és illetéktelen behatolás első jelére megsemmisíti magát. Az eszköz az amerikai kormány szabványai szerint a legbiztonságosabb kategóriába tartozik (FIPS 140-1 level 4).

Ragadozóprivatizáció

A prototípushoz Ilijev írt Linux alá a megfelelő szoftvert. Konzultánsként az a Sean Smith professzor igazgatta munkáját, ki korábban az IBM-nél a fent ismertetett koprocesszor kifejlesztésén dolgozott. A kutatást az amerikai igazságügyminisztérium és az IBM támogatta pénzzel és természeti javakkal.

Az adatszéfek elterjedése természetesen nem jelentené az internetlehallgatás végét. Az amerikai igazságügy részvétele a témaköri kutatásban minden esetre azt sejteti, hogy a Carnivore rendszer baljós átláthatatlanságát, az ebből fakadó negatív közvélekedést (és a polgárjogi szervezetek sűrű beadványait) a megfigyelőrendszer privatizációjával próbálják feloldani - a kérdés csak, hogy vállalkozások és intézmények kívánnak-e bunkerépítésbe pénzt fektetni.

Az FBI egyelőre (értsd: szeptember 11. óta) inkább az eredménykényszer feliratú szállal kapcsolódik az amerikai közvéleményhez és ennek megfelelően igyekszik minden emailt elolvasni. "Valóban az lenne a kívánatos helyzet, ha nem lenne szükség széleskörű adatgyüjtésre. Ha azonban ez nem áll fenn, az emberek talán könnyebben viselik ezt a megoldást, mert megbízhatnának benne." - magyaráz Ilijev.

Bár az erős titkosításra képes szoftverek közkézenforgása megkérdőjelezheti (feltételes mód) a Carnivore létezésének relevanciáját, az online rendfenntartást a törvényesség irányába terelő kezdeményezés mindenképpen progresszívnek tekinthető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?