Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Megszelídül a Carnivore?

2002.04.19. 15:45
Rövid pórázra fogná az FBI titokzatos emailfigyelő rendszerét egy dartmouthi PhD hallgató, aki szerint a kötelező totális megfigyelés során felgyűlő adatokat a szolgáltatóknál titkosított formában kellene tárolni.
Alex Ilijev, a Dartmouth College PhD hallgatója technológiai alapon biztosítaná az ártatlanság vélelmét. "Egy adatpáncélterem-prototípus leírása" című dolgozata, amelyet egy magántitokvédelmi konferencián (Privacy Enhancing Technologies) ismertetett, szigorú határokat szabna a személyes adatok gyűjtésének - így például az amerikai szövetségi nyomozóhivatal emailfigyelő-rendszerének, a Carnivore-nak (magyarul: ragadozó).

Pakettkripta

"A tervezés során a fő szempont az adatcsomagok biztonságos tárolása azáltal, hogy csak az adatszéf biztonsági rendszerén keresztül lehet hozzájuk férni." - áll Iljiev esszéjében. Az ötlet lényege: egy internetszolgáltató, egyetem, vagy vállalat saját hatáskörben rögzítheti számítógépes rendszere felhasználóinak tevékenységét - az így felgyűlt adatokat erős titkosítással védetten egy speciális szerveren tárolnák. Az adatszéf kulcsa az adott szervezetnél lenne és azt csak akkor dugnák a zárba, ha az FBI emberei bírósági végzést - vagy annak hitelesített elektronikus változatát - lobogtatva (zizegtetve) megjelennek.

Az adatszéf prototípusában egy IBM 4758-as kriptográfiai koprocesszor biztosít. A processzor a titkosítás nagy mennyiségű ide-oda repülő adat folyamatos titkosítása mellett maga is kulcsként szolgál - emellett szenzorok (hő és sugárzásdetektor, érintés-érzékelő, áramellátás ingadozásának követése) segítségével figyeli a külvilágot és illetéktelen behatolás első jelére megsemmisíti magát. Az eszköz az amerikai kormány szabványai szerint a legbiztonságosabb kategóriába tartozik (FIPS 140-1 level 4).

Ragadozóprivatizáció

A prototípushoz Ilijev írt Linux alá a megfelelő szoftvert. Konzultánsként az a Sean Smith professzor igazgatta munkáját, ki korábban az IBM-nél a fent ismertetett koprocesszor kifejlesztésén dolgozott. A kutatást az amerikai igazságügyminisztérium és az IBM támogatta pénzzel és természeti javakkal.

Az adatszéfek elterjedése természetesen nem jelentené az internetlehallgatás végét. Az amerikai igazságügy részvétele a témaköri kutatásban minden esetre azt sejteti, hogy a Carnivore rendszer baljós átláthatatlanságát, az ebből fakadó negatív közvélekedést (és a polgárjogi szervezetek sűrű beadványait) a megfigyelőrendszer privatizációjával próbálják feloldani - a kérdés csak, hogy vállalkozások és intézmények kívánnak-e bunkerépítésbe pénzt fektetni.

Az FBI egyelőre (értsd: szeptember 11. óta) inkább az eredménykényszer feliratú szállal kapcsolódik az amerikai közvéleményhez és ennek megfelelően igyekszik minden emailt elolvasni. "Valóban az lenne a kívánatos helyzet, ha nem lenne szükség széleskörű adatgyüjtésre. Ha azonban ez nem áll fenn, az emberek talán könnyebben viselik ezt a megoldást, mert megbízhatnának benne." - magyaráz Ilijev.

Bár az erős titkosításra képes szoftverek közkézenforgása megkérdőjelezheti (feltételes mód) a Carnivore létezésének relevanciáját, az online rendfenntartást a törvényesség irányába terelő kezdeményezés mindenképpen progresszívnek tekinthető.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek