Bernadett
0 °C
4 °C

Illegális a Kazaa

2005.09.05. 15:44
Egy ausztrál bíróság mai döntése értelmében a Kazaa fájlcserélő felhasználói megsértik a szerzői jogokat. A bíróság utasította a szolgáltatás nyújtóit, hogy gondoskodjanak a jogvédelemről.

Ötven ügyvéd képviselte a nagy lemezkiadókat és további 25 amerikai, európai és ausztrál céget abban a perben, amelynek célja az volt, hogy a zeneipar nagyjai bebizonyítsák: a Kazaat kifejlesztő és üzemeltető Sharman Networks felelős a hálózatán zajló jogsértésekért. Az alperesek között a Sharman mellett megnevezték a hozzá közel álló LEF Interactive-ot, a p2p-technológiát biztosító Altnetet, az utóbbi céghez tartozó Brilliant Digital Entertainmentet, magánszemélyként pedig a Sharman és az Altnet vezérigazgatóit és technikai igazgatóit is.

Perdöntő

Az eljárás során perdöntőek lehettek azok a bizonyítékok, amelyeket az ausztrál kiadók szövetségének nyomozócsoportja foglalt le, amikor féléves akciója során - bírósági végzés alapján - irodákban és magánlakásokban tartott rajtaütésszerű házkutatást.

A döntés értelmében a cég tulajdonosa, a Sharman Networks ugyan nem szegett törvényt, ezt azonban lehetővé tette felhasználói számára - írta meg a Portfolió. A Kazaa képviselői azzal védekeztek, hogy ők is elítélik a szerzői jogok megsértését, 100 millió felhasználót azonban nem képesek kontrollálni, a bíró szerint azonban a cég nem élt a lehetséges technikai megoldásokkal a törvénysértés megakadályozása érdekében. A bíró nem rendelte el a szolgáltatás leállítását, de felszólította a céget, hogy a rendszer működését úgy módosítsa, hogy azzal a további törvénysértést megakadályozza.

A kiesett bevételek és egyéb károk címén kifizetendő kártérítés összege több milliárd dollárra is rúghat. Ez minden bizonnyal a Sharman végét jelentené, annak ellenére, hogy a felperesek képviselője több helyütt úgy nyilatkozott: nem a Kazaa-t akarják bezáratni, csak a jogsértésnek szeretnének véget vetni.

Támadások

A kiadók a mostani pert valószínűleg csak kényszerűségből indították épp Ausztráliában. Bár a Sherman irodái valóban a szigetországban működnek, a cég tulajdoni viszonyait teljes homály fedi, és a vezetés nem is hajlandó felfedni azokat. A Sherman Networksöt a csendes-óciáni adóparadicsomban, Vanuatu szigetén jegyezték be, ahol minden eszközzel védik az ott bejegyzett cégekre vonatkozó adatokat.

Viharos története során a két éve bejegyzett Sharman számos támadást átvészelt: 2003 áprilisában egy az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA által indított perben mondta ki egy szövetségi bíróság, hogy a Kazaa-hoz hasonló rendszerek üzemeltetése nem sért törvényt (igaz, ezután a RIAA - az elektronikusjog-védő civil szervezetek felháborodása közepette - magukat a felhasználókat fogta perbe). Decemberben a holland Legfelsőbb Bíróság hozott hasonló értelmű ítéletet, immár kifejezetten a Kazaa ügyében.