Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Informatikai Bizottság: vétó a MeH hatáskör-változtatására

2002.10.28. 22:14
Nem találta általános vitára alkalmasnak a miniszterek feladat- és hatáskörének változásával összefüggésben szükséges törvénymódosításokról szóló előterjesztést az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága hétfői ülésén.
Bánsági Zoltán a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) képviseletében a javaslatról elmondta: az új kormány létrejöttével megváltozott a minisztériumi struktúra, ezért most az érintett törvényi előírásoknak megfelelő és az új feladatellátási rendhez igazodó módosításokra van szükség.

Tisztázzák, hogy ki érintett

A javaslat egyebek mellett érinti a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról, a felnőttképzésről, a szakképzésről, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról, a területfejlesztésről és területrendezésről, a kémiai biztonságról, a kulturális örökség védelméről, az elektronikus aláírásról és a hírközlésről szóló törvényt.

A MeH képviselője aláhúzta: a törvényjavaslat beterjesztésére részben azért volt szükség, hogy a feladat- átcsoportosítást követően tisztázzák, hogy a kérdéses feladat ellátásában melyik minisztérium és miniszter érintett elsődlegesen.

Hatásköri kérdések rendezése

Kifejtette: a javaslat azokat a szervezeti változásokkal szorosan összefüggő hatásköri kérdéseket rendezi, amelyek hiányában az adott feladat ellátása nem lehetséges a törvényi előírásoknak megfelelően.

Kettéosztottság

A kormánypárti képviselők négy igenjével, két nemmel és három tartózkodással végződő szavazást megelőzően Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke elmondta, hogy az előterjesztés révén az informatikai terület kettéosztottsága tovább erősödne.

Példaként megemlítette: miközben az elektronikus aláírás általános jogi szabályozása az informatikai és hírközlési miniszterhez tartozik, addig az elektronikus közigazgatás megvalósításában kulcsszerepet játszó kormányzati portál működtetése a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter feladata.

Nem kapcsolódik a politikához

A vitában Molnár Gyula (MSZP), a bizottság alelnöke hangsúlyozta: az előterjesztésben a kialakult kormányzati struktúrának megfelelő technikai természetű átvezetések szerepelnek; a törvénymódosítások egyáltalán nem kapcsolódnak a politikához.

A képviselő a javaslat támogatását kérte, tekintettel arra, hogy a többség korábban a jelenlegi kormányzati struktúrát már elfogadta.

Kompetenciaviták

A vitában Pettkó András (MDF) utalt arra, hogy az elmúlt öt hónapban csupán annak lehetett tanúja, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, illetve a Miniszterelnöki Hivatal kompetenciavitákat folytatott, mivel nem tudták eldönteni, hogy melyik szervezetnek mi a feladata.