Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Informatikai Bizottság: vétó a MeH hatáskör-változtatására

2002.10.28. 22:14
Nem találta általános vitára alkalmasnak a miniszterek feladat- és hatáskörének változásával összefüggésben szükséges törvénymódosításokról szóló előterjesztést az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága hétfői ülésén.
Bánsági Zoltán a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) képviseletében a javaslatról elmondta: az új kormány létrejöttével megváltozott a minisztériumi struktúra, ezért most az érintett törvényi előírásoknak megfelelő és az új feladatellátási rendhez igazodó módosításokra van szükség.

Tisztázzák, hogy ki érintett

A javaslat egyebek mellett érinti a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról, a felnőttképzésről, a szakképzésről, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról, a területfejlesztésről és területrendezésről, a kémiai biztonságról, a kulturális örökség védelméről, az elektronikus aláírásról és a hírközlésről szóló törvényt.

A MeH képviselője aláhúzta: a törvényjavaslat beterjesztésére részben azért volt szükség, hogy a feladat- átcsoportosítást követően tisztázzák, hogy a kérdéses feladat ellátásában melyik minisztérium és miniszter érintett elsődlegesen.

Hatásköri kérdések rendezése

Kifejtette: a javaslat azokat a szervezeti változásokkal szorosan összefüggő hatásköri kérdéseket rendezi, amelyek hiányában az adott feladat ellátása nem lehetséges a törvényi előírásoknak megfelelően.

Kettéosztottság

A kormánypárti képviselők négy igenjével, két nemmel és három tartózkodással végződő szavazást megelőzően Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke elmondta, hogy az előterjesztés révén az informatikai terület kettéosztottsága tovább erősödne.

Példaként megemlítette: miközben az elektronikus aláírás általános jogi szabályozása az informatikai és hírközlési miniszterhez tartozik, addig az elektronikus közigazgatás megvalósításában kulcsszerepet játszó kormányzati portál működtetése a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter feladata.

Nem kapcsolódik a politikához

A vitában Molnár Gyula (MSZP), a bizottság alelnöke hangsúlyozta: az előterjesztésben a kialakult kormányzati struktúrának megfelelő technikai természetű átvezetések szerepelnek; a törvénymódosítások egyáltalán nem kapcsolódnak a politikához.

A képviselő a javaslat támogatását kérte, tekintettel arra, hogy a többség korábban a jelenlegi kormányzati struktúrát már elfogadta.

Kompetenciaviták

A vitában Pettkó András (MDF) utalt arra, hogy az elmúlt öt hónapban csupán annak lehetett tanúja, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, illetve a Miniszterelnöki Hivatal kompetenciavitákat folytatott, mivel nem tudták eldönteni, hogy melyik szervezetnek mi a feladata.