Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Házkutatás az Infineonnál

2005.07.19. 11:00
A német Infineon chipgyártó felügyelőbizottsága elfogadta a korrupció és adócsalás vádjával illetett Andreas von Zitzewitz elnökségi tag lemondását. A vállalat központi telephelyén a hétvégén miatta tartottak házkutatást.
A cég érdekében állt a gyors döntés Zitzewitz lemondásának elfogadásáról, idézte a Kölnische Rundschau Max Dietrich Kley, a felügyelőbizottság elnökének szavait. A Von Zitzewitz ellen azért folyik nyomozás, mert a gyanú szerint a szponzori szerződésekből zsíros jutalékokat húzott.

A vállalat most vizsgálja a kártérítési per indításának lehetőségét a memóriafejlesztő részleg korábbi vezetője ellen. Megvizsgálják, hogy az Infineont érte-e kár, majd megteszik a megfelelő lépéseket, jelentette ki Münchenben a vállalat egyik szóvivője.

Korrupció, adócsalás

Pénteken az Infineon központjában és több magánlakásban történt házkutatás. A folyamatban lévő nyomozások miatt Andreas von Zitzewitz benyújtotta lemondását. A gyanú szerint több százezer eurós összegekért cserébe szponzori szerződéseket közvetített a motorsport szereplőinek.

A 45 éves menedzser, aki tavaly szerepet játszott Ulrich Schumacher Infineon-elnök elmozdításában, a konszern memóriarészlegének tervezett tőzsdére vitelét követően esélyes lehetett volna a igazgatósági elnöki posztra. Kommetárok szerint Schumacher most elégtétellel figyelheti az eseményeket, pénteken már vele is beszélgettek a nyomozók.

A hatóságok sikkasztással, korrupcióval és adócsalással vádolják Zitzewitzet és Harald Eggers korábbi Infineon-menedzsert, aki jelenleg a svájci Unaxisnál dolgozik, illetve Udo Schneidert, a svájci BF Consulting szponzorügynökség vezetőjét, közölte a müncheni ügyészség.

Bíróság előtt kotyogott

A nyomozások azt követően indultak meg, hogy Schneider a müncheni tartományi bíróság előtt a BF Consulting és az Infineon közti jogvitában említést tett a Zitzewitznek teljesített 300 ezer eurós kifizetésről. A pénteki nagyszabású razzián mintegy 100 ügyész, rendőr és adónyomozó szállta meg a konszern központját.

A nyomozók annak a vádnak jártak utána, hogy az Infineon menedzserei a beszállítóikat felszólították a vállalattal közösen motorsportrendezvények szponzorálására. Az így befolyt összegekből pedig olyan jutalékokat vettek fel, amelyek után elmulasztottak adót fizetni, írta a Der Spiegel.

Zitzewitz felajánlotta lemondását, hogy a folyamatban lévő vizsgálatok ne vessenek rossz fényt a vállalatra, illetve hogy az eljáráson kívül más ne foglalja az idejét, közölte az Infineon. A konszern maga nem áll vizsgálat alatt, és teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal. Részvételük a motorsportban még 2004-ben véget ért, és most a vizsgálatok minél előbbi lezárását szeretnék, jelentette ki Wolfgang Ziebart igazgatósági elnök.