Mátyás
-6 °C
1 °C

Börtönben az Infineon négy vezetője

2004.12.06. 11:33
Megkezdte börtönbüntetésének letöltését a német Infineon memóriacsip-gyártó négy vezetője, akiket árkartell létrehozásában talált bűnösnek egy amerikai bíróság a múlt héten. A vezetők, akik beismerték a vádakat, most négy és hat hónap közötti időre vonultak börtönbe; emellett egyenként negyedmillió dolláros pénzbüntetést kell fizetniük.

Az Infineon áregyeztetés miatt börtönbe vonult négy vezetője közül ketten a cég müncheni irodájában, ketten pedig kaliforniai kirendeltségén dolgoztak. Heinrich Floriant, a cég kereskedelmi igazgatóhelyettesét féléves börtönbüntetésre, Günter Hefnert, a memória-eladásokért felelős igazgatóhelyettest pedig 5 hónapos szabadságvesztésre ítélte egy San Franciscó-i bíróság. Másik két igazgatóhelyettes, Peter Schafer és T. Rudd Corwin, akik az Infineon San José-i irodájában dolgoztak, 4-4 hónapos elzárást kapott. A négy Infineon-alkalmazottra egyenként 250 000 dolláros pénzbüntetést is kiszabtak.

A legnagyobb pc-gyártók a károsultak között

A vezetők korábban beismerték, hogy az Infineon által gyártott memóriacsipek árait egyeztették más -egyelőre nem megnevezett - cégekkel, ez pedig az Egyesült Államokban a Sherman Antitröszt-törvény értelmében büntetendő cselekménynek számít. A közvetlen károsultak között olyan gyártók szerepelnek, mint a Dell, a HP, az Apple, az IBM és Gateway.

Az Infineon már fizetett

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium antitröszt-csoportja évek óta nyomoz a szövevényes ügyben. A németországi székhelyű Infineon, amely az évi 5 milliárd dolláros DRAM-piac egyik meghatározó szereplője, idén októberben ismerte be, hogy egyes alkalmazottai 1999-től 2002 közepéig különböző találkozókon és megbeszéléseken törvénytelen módon egyeztették a memóriacsipek árát egyes konkurens gyártókkal, s így juttatták nyereséghez a vállalatot. Az Infineont ősszel 160 millió dolláros pénzbüntetésre ítélték. A cég belenyugodott a döntésbe, és azóta is együttműködik a hatóságokkal.

Az Igazságügyi Minisztérium folytatja a nyomozást, és szeretné az ügy összes résztvevőjét bíróság elé állítani. Bár további szereplőket egyelőre nem neveztek meg, tudvalevő, hogy a Rambus memóriacsip-gyártó 2002-ben az Infineonon kívül három további céget vádolt árkartell létrehozásával a kaliforniai Legfelsőbb Bíróságon: a Hynix Semiconductort, a Micron Technologyt és a Siemenset.