Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Olcsóbb internetet akar az informatikai miniszterjelölt

2002.05.24. 12:45
Döntöttek az alakuló informatikai és hírközlési minisztérium államtitkárairól, hivatalos jelölésükig azonban nevük nem nyilvános. Kovács Kálmán informatikai miniszterjelölt módosítaná a hírközlési törvény rendeleteit, majd magát a törvényt is, olcsóbbá tenné az internetezést és felülvizsgálná a Tetra-rendszer kiépítését.
Az eddigi Közlekedési és Vízügyi Minisztérium épületében fog működni a jövőben az új informatikai és hírközlési tárca - közölte Kovács Kálmán informatikai miniszterjelölt az MTI kérdésére pénteken, Budapesten.

Körvonalazódó struktúra

A Westel kétnapos konferenciájának sajtótájékoztatóján a szakminiszteri poszt várományosa jelezte, hogy döntés született a politikai, a közigazgatási és a helyettes államtitkárok személyéről is, ám ameddig jelölésük nem válik hivatalossá, nevük nem nyilvános. - Az informatikai tárca struktúrája, pontos hatásköre a napokban körvonalazódik - fogalmazott Kovács Kálmán.

Törvénymódosítás

A hírközlési törvény felülvizsgálatát firtató újságírói kérdésre elmondta: a távközlés jelenlegi piaci viszonyai között alkalmatlan jogi szabályozást első lépésben a miniszteri és a kormányrendeletek módosításával, később pedig akár a törvény módosításával lehet megfelelővé tenni a verseny fokozására, a szolgáltatások olcsóbbá válásának ösztönzésére.

Olcsóbb internetet

A törvény módosítása azonban hosszú folyamat, az elkövetkező hónapokban a szabályozás áttekintése a feladat - fűzte hozzá a miniszterjelölt. Hangsúlyozta: a szabályozás megváltoztatásán belül kiemelt fontosságúnak tekinthető az internet hozzáférhetőségének könnyítése, ugyanis Magyarország e tekintetben nem csak a nyugati, hanem a környező országoktól is elmarad. Utalt arra, hogy a hírközlési törvény áttekintésekor megoldást keresnek majd a kedvezményes internetezési lehetőségek megteremtésére, ahhoz csak piaci eszközök jöhetnek szóba.

Kovács Kálmán szólt a hatóságok belső kommunikációját lehetővé tevő Tetra-rendszerről is, amelynek a létrehozására irányuló eddigi kormányzati lépések gyors vizsgálatát kezdeményezi. - Az eddigi intézkedések jogszerűsége vitatható, ezért a Tetra-rendszer sorsáról csak a vizsgálatot követően lehet dönteni - emelte ki a miniszterjelölt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!