Auguszta
-7 °C
0 °C

Kevesebb vagy több jut jövőre informatikai fejlesztésekre?

2002.11.13. 13:17
A kormánypárti képviselők szerint jövőre az ideinél jóval több pénz jut informatikai fejlesztésekre, az ellenzékiek szerint azonban nemcsak reálértéken, hanem nominálisan is mérséklődik a fejlesztésekre fordítható összeg - hangzott el az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának szerdai ülésén. A bizottság általános vitára alkalmasnak találta az a 2003. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot.
A kormánypárti képviselők úgy vélekedtek, hogy kormányzati szinten az idei mintegy 40 milliárd forintnál lényegesen több jut majd ilyen célú fejlesztésekre, hiszen a konkrét összegekhez jelentős adókedvezmények is társulnak. Ezzel szemben az ellenzéki képviselők úgy vélték, nemcsak reálértéken, hanem nominálisan is mérséklődik a fejlesztésekre fordítható összeg.

Simon szerint több

Simon Gábor (MSZP) elmondta, hogy a költségvetés támogatja a "digitális szakadék" mérséklésének kormányzati célját. Közölte: a kormány több csoportot is jelentősen támogat jövőre, így például segíti a lakosság számítógéppel való ellátásának növelését, illetve a hátrányos helyzetű térségek kommunikációs lehetőségeit is bővíti. Jelezte, hogy az összes informatikai célú fejlesztést számba véve jövőre a költségvetés 100-110 milliárd forint ilyen célú előirányzatot tartalmaz.

Rogán szerint kevesebb

Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke viszont arról beszélt, hogy az informatikai és távközlési fejlesztési források nemcsak reálértékben, hanem nominálisan is csökkennek. Utalt arra, hogy összességében az idei 47,7 milliárd forintról jövőre 31,2 milliárd forintra csökken az a pénzösszeg, amely az Informatikai és Hírközlési Minisztérium fejezetében informatikai és távközlési fejlesztési célokra áll rendelkezésre. Hozzátette, ezért az információs társadalom szemszögéből ez a költségvetési törvényjavaslat alkalmatlan az általános vitára.

Török Zsolt (MSZP) az elnök szavaira reagálva elmondta, hogy az említettnél sokkal nagyobb összeget fordítanak majd jövőre informatikai fejlesztési célú támogatásokra, hiszen közvetetten az az összeg is bővíti a forrásokat, amely az adókedvezmények miatt nem kerül a költségvetésbe. Megjegyezte, más minisztériumoknál, így például az oktatási tárcánál is jelentős összeget költenek majd jövőre informatikai fejlesztésekre, ami szintén nagymértékben növeli a ténylegesen rendelkezésre álló forrásokat.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerint a jövő évi informatikai célprogramok támogatására az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak mintegy 30 milliárd forint áll majd rendelkezésére. Az informatikai fejlesztéssel kapcsolatos adókedvezmények is 30 milliárdra rúgnak, s a többi tárcánál még mintegy 50 milliárdos összeg jut informatikai célokra - tette hozzá a miniszter szerdai előadásában a az E-Magyarország, E-kormányzat címmel rendezett kétnapos informatikai konferencián Balatonaligán.

Kovács Kálmán utalt arra, hogy a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia előtanulmányai októberre elkészültek, s decemberben kerül a kormány elé az informatikai program. Rámutatott: az európai uniós támogatások befogadásához olyan informatikai hátteret kell biztosítani, ami ma még egyáltalán nincs meg Magyarországon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!