Az aktamegsemmisítés leleplezőit vonják felelősségre

2001.11.20. 10:32
Jogi következményekkel jár a német kancellári hivatalban az 1998-as kormányváltás után bekövetkezett szervezett iratmegsemmisítés. Csakhogy nem a tettesek, hanem az esetet megszellőztető újságírók kaptak idézést a bíróságra. Pénteken a Die Zeit három szerkesztője jelent meg az egyik hamburgi kerületi bíróságon, a vád ellenük államtitoksértés. A vádirat szerint egy büntetőügy hivatalos dokumentumaiból szó szerint közölték a lényeges szakaszokat. Őket most emiatt pénzbüntetéssel, sőt börtönnel fenyegetik.
A szerzőtrió annak idején beszámolt a bonni kancelláriában az 1998-as elveszített parlamenti választásokat követő Nagy Törlés-akció részleteiről, és ennek során szöveghűen idéztek a Burkhard Hirsch (FDP) különleges kormánymegbízott által benyújtott titkos jelentésből.

Az újságírókat jelentették fel

Ezt követően megszületett a feljelentés, amely nem a három gigabájtnyi adatot eltüntető adatmegsemmisítők, hanem a három újságíró, Bruno Schirra, Thomas Kleine-Brockhoff és Martin Klingst ellen irányult.

Hartmut Weber, a szövetségi archívum vezetője a Die Zeit hasábjain józanul foglalja össze az eseményeket: "A kancellári hivatalban Helmut Kohl alatt bekövetkezett aktamegsemmisítés a sokat tapasztalt kutatók számára is elképzelhetetlen méreteket öltött." Véleménye szerint a kancelláriában dolgozó urak a kormányváltást nem demokratikus váltásként, hanem az ellenség bevonulásaként értékelték.

Szisztematikus adatmegsemmisítés

A Hirsch jelentés szerint akkoriban tudatosan és rendszerezetten folyt az adatok megsemmisítése. Teljes folyamatokat emeltek ki egyes aktákból, és eltűnt a regisztrációs jegyzék is, amely az ügyek utólagos rekonstruálásában segíthetne. Ezen az úton az átláthatóságot és ellenőrzést teljesen tudatosan hátráltatták.

Nem csoda például, hogy a megsemmisítések mindenekelőtt a Treuhand szervezet botrányos privatizációs aktáit, a Leuna finomító eladását, a Fuchs páncélosok exportját és a Kanadában tervezett harckocsigyár aktáit érintették.

A bíró leállítaná, az újságírók folytatják

A Die Zeit újságírói az első tárgyalási napon az inkriminált újságcikk felolvasását hallgathatták végig. Ezt követően a bíró megkísérelte meggyőzni a vádlottakat, hogy fogadják el a pénzbüntetést, ehhez a bűnösségüket sem kellene elismerniük.

A szerkesztők azonban semmi esetre sem kívánják az eljárás leállítását. A Telepolisnak nyilatkozva Bruno Schirra elmondta: alapvető ügyről van szó, melyet az alapvető elvek szerint kell kezelni.

Meglátása szerint egy elmarasztaló ítélet, de még a pénzbüntetés is megakadályozhatná a jövőben a tudósítások bizonyos típusát. A Der Spiegel, mely szintén idézte a Die Zeit-ban megjelent cikket, fellebbezés nélkül kifizette a rá kirótt pénzbüntetést.

Most már tilos az aktamegsemmisítés

A német politika a mai napig nem vonta le a kancellári hivatal aktái körül kirobbant botrány tanulságait, csupán az iratkezelés új irányelveit fektették le. Eszerint az aktákból tilos iratokat kiemelni, és az elektronikus feldolgozás során sem törölhetők. Ugyancsak tiltott a kormányzati feladatok ellátása közben keletkezett vagy kapott dokumentumok személyes eltulajdonítása.

Hartmut Weber előtt sem ismeretlen, hogy a politikusok magántulajdonuknak tekintik az aktákat. A hivatali idejük végén minden lelkifurdalás nélkül magukkal viszik a "sajátjuknak" tartott dokumentumokat. A politikusok iratai úgy nevezett hagyatékként gyakran a pártok alapítványainak polcán landolnak, ami a szövetségi archívum számára komoly nehézségeket okoz - panaszkodik Hartmut Weber.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét