Valér
4 °C
8 °C

Betiltják a blogokat Iránban

2005.01.11. 16:00
A neten szabadok lehetnek, ezért a perzsák nemzetközi összehasonlításban is kiugróan sok online naplót írnak. Ennek próbál véget vetni Teherán fundamentalista jogi hatalmi ága.

Az Iran Daily jelentése szerint Szaid Mortazavi legfőbb ügyész leszögezte, hogy a legfelsőbb bíróságnak nincs szüksége további bizottságok jóváhagyására ahhoz, hogy 'illegális és vallásellenes' oldalak blokkolását elrendelje.

A teheráni legfelsőbb vallási bíróság a múlt héten rendelte el, hogy az internetszolgáltatók szűrjék ki a blogszolgáltatókat - egyebek között a PersianBlog, a BlogSpot, a Blogger, a BlogSky és a BlogRolling oldalait - és közösségi szolgáltatásokat, mint az Orkut vagy a Yahoo Groups.

A döntés végrehajtása rendkívül hátrányosan érintené az ország internetszolgáltatókat, mivel több mint hatvanezer blogjukkal a világ negyedik leglelkesebb online naplóírói, amiben közrejátszhat, hogy az eddig szabad net rendszabályozásával csak az utóbbi időben próbálkozik a karhatalom.

Technika és erkölcs

Mortazavi nyilatkozatában az ügyben szereplő háromfős iráni távközlési bizottságra illetve az állami távközlési vállalatra célzott - ez utóbbi két oldal, az Orkut és a Persianblog filterezését megtagadta.

"A bizottság a maga által kiadott közleményben felhatalmazta a bíróságot, hogy önállóan elrendelje azon oldalak letiltását, amelyek ellentmondanak az iráni társadalom vallási és erkölcsi elveinek" - dörögte az ügyész.

Műholdról lenne a legjobb netezni

A szabad netért küzdő perzsák eközben - technikai, civil és jogi alapokon - közös ellenállással próbálkoznak. Proxi-szerverek és fájlcserélők segítségével igyekeznek kikerülni a szigorítást, miközben szervezetekbe tömörülve követelik a szabad hálót és bíróság előtt támadják a szerintük nemzetközi jogba és Irán alkotmányába ütköző webcenzúrát.

A felhasználók azt kérik, hogy az USA és az EU követelje kormányuktól, adják fel a világháló cenzúrázására irányúló törekvéseiket. Eközben azt vizsgálják, hogy a városokban igen elterjedt parabolaantennák segítségével miként biztosíthatnának maguknak vallási törvényektől független internetelérést.