László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bloggereket fenyít Irán

2004.12.02. 14:41
Irán letartóztattak öt személyt, akik weblogjukon rendszerellenes szövegeket jelentettek meg. Az iszlám köztársaság kampányt folytat a online szólásszabadság ellen.

"A kormány ezúttal már a blogokat támadja, amelyek a szabadság utolsó bástyái az egyre szigorúbban ellenőrzött iráni hálón" - fogalmaz a Reporters sans Frontiéres nemzetközi újságírószervezet, amely szerint képmutatás, hogy eközben Irán küldöttje részt vehet az ENSZ internetszabályozási munkacsoportja munkájában.

Három bloggert október végén tartóztattak le, a hatóságok csak a keresztnevüket közölték. Darius, Omid, és Pajvand letartóztatása ellen szót emelő társukat, Mozstaba Szaminedzsadot november elején ugyancsak elszállították a hatóságok.

Két fivérével együtt került fogdába az egyetemista Farid Modaressi a fundamentalisták Kuom városbeli zaklatásairól közölt cikkeket blogján.

Gulyás-iszlamizmus

Az iszlám hatalom, ha kell a híroldalakra is lecsap, az ugyancsak kuomi székhelyű Naqshineh.com szerkesztőjét Hamed Motaghit három hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték rémhírterjesztésért.

Az elmúlt napokban ketten szabadultak, de jelenleg is öt internetes újságíró ül börtönben Iránban, akik reformpárti orgánumoknak dolgoztak. Közülük ketten női jogokért küzdő szervezetben folytatott tevékenységükért kerültek rács mögé.

A nyelvi statisztikák szerint mintegy 64 000 blogot írnak fárszi nyelven. A korlátozottan szabad Irán online naplósai így a világ negyedik legnépesebb csoportját alkotják az angol, francia és portugál nyelven író bloggerek után.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!