Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Végre szabad az elektronikus információ

2005.07.04. 17:21
A neten is elérhetők lesznek a közérdekű adatok, köztük a különböző jogszabályok és bírósági ítéletek, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta az elektronikus információszabadságról szóló törvényt. Az előterjesztő Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerint a törvény a világ élvonalába emeli Magyarországot.

Az elektronikus információszabadságról szóló törvény elsődleges célja az átlátható állam megteremtéséhez szükséges jogi feltételek kialakítása volt. A törvény ennek érdekében előírja a közérdekű adatok interneten történő közzétételét, a jogszabálytervezetek, jogszabályok és részben a bírósági ítéletek anonimizált változatának nyilvánosságra hozását, továbbá az adatok kereshetőségét, fellelhetőségét szolgáló egységes közadatkereső rendszer kialakítását.

A törvény arra is kötelezi a minisztériumokat és önkormányzatokat, hogy az internetre feltett jogszabálytervezeteiket a felhasználók véleményezhessék, és így közvetlenül beleszóljanak a törvényalkotási folyamatba.

A jogbiztonság érvényesüléséhez nem elég, ha csupán a jogszabályokat eddig is publikáló Magyar Közlöny hozzáférhető, mivel egy-egy jogszabály sokszor számos más rendelkezést módosít, ami áttekinthetetlenné, ezért követhetetlenné teheti a jogrendszert. Ezért a törvény rendelkezik a Hatályos Jogszabályok Elektronikus Gyűjteménye felállításáról, amely az adott naptári napon hatályos valamennyi jogszabály hatályos szövegét egységes szerkezetben tartalmazza.

Több lépcsőben lép hatályba

Az elektronikus információszabadságról szóló törvény több lépcsőben lép hatályba. 2006. január 1-től működik a Hatályos Jogszabályok Elektronikus Gyűjteménye. Ettől kezdve hatályos a főbb közigazgatási szervek elektronikus közzétételi kötelezettsége, s ugyancsak ekkorra kell megvalósítani a jogszabálytervezetek és jogszabályok interneten való közzétételét is.

2007. január 1-től kötelesek adataikat közzétenni a megyei önkormányzatok, valamint az ötvenezer főnél nagyobb városok önkormányzatai, míg a táblabíróságoknak és a Legfelsőbb Bíróságnak 2007. július 1-től kell nyilvánosságra hozniuk anonimizált ítéleteiket.

Az ötvenezer főnél kisebb települések önkormányzatai, illetve az egyéb közfeladatokat ellátó szervek 2008. július 1-től kötelezettek az adatközlésre.

Kovács Kálmán elmondta: "Az elektronikus információszabadságról szóló törvény az állam átláthatóbbá tétele, a közérdekű adatok biztosítása, valamint a jogbiztonság elősegítése révén a demokrácia megerősödését eredményezi. Növeli az állampolgárok bizalmát az állami és önkormányzati intézményekben és elősegíti az ügyintézés egyszerűsödését.” A miniszter szerint a törvény jelentős lépés a közszféra társadalmi kontrolljának megerősödéséhez is.