Alfréd
-2 °C
2 °C

DVD-hacker törte fel az iTunes másolásvédelmét

2003.11.25. 11:38
Jon Lech Johansen először a DVD titkosítását törte fel, most pedig az Apple iTunes számait tette szabadon másolhatóvá.
A 19 éves norvég Johansen valójában nem törte fel az Apple Computer másolásvédelmi rendszerét, csupán írt egy olyan alkalmazást, amellyel fájlba menthető a QuickTime zenelejátszó kimenete. A parancssorból indítható Windows alkalmazás egy DLL rendszerfájlt telepít, amely engedélyezi a zenék másolását, írta a The Register.

Nem amatőr

A korábban megjelent MyTunes ugyanerre képes, de Johansen szoftvere nyílt forráskódú, tehát bárki megismerheti a működését. A QTFairUse névre keresztelt alkalmazás közvetlenül a QuickTime lejátszását hallgatja le, tehát nem úgy működik, mint az amatőr zenelopó programok, amelyek a hangkártya analóg kimenetét rögzítik.

Az Apple Computer az iTunes áprilisi indulása óta több mint tizenhétmillió számot értékesített. A számok majdnem egy dollárba kerülnek, de a 'DVD Jon' néven ismert fiú legújabb alkalmazásával akár ingyen is megszerezhetőek.

Folynak a tárgyalások

Jon Lech Johansen és a hollywoodi filmgyártók pere még mindig tart, és december másodikán lesz a következő tárgyalásuk az oslói bíróságon.

Johansen tizenöt évesen írt egy olyan programot, amely Linuxon is lehetővé tette a DVD filmek lejátszását. Az amerikai filmgyártók azért perelték be a fiatalembert, mert a szoftvere a filmek lemásolását is lehetővé tette. A bíróság januárban felmentette Johansent, aki azt állította: ő csupán a linuxos lejátszáshoz írt programot, nem tehet arról, hogy mások lemásolják vele a DVD-ket. A felperesek fellebbeztek az ítéletet ellen.