Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Az FBI elismerte a behatoló kémprogram létét

2001.12.14. 09:00
Az amerikai nyomozóhivatal, az FBI szóvivője, Paul Bresson szerdán elismerte, hogy valóban dolgoznak a kémkedésre alkalmas Magic Lantern (Csodalámpa) internetes technológián. Bírói engedély nélkül a Magic Lantern sem lesz telepíthető.
"Még nem beszélhetünk róla, mert a fejlesztési stádiumban van" - jelentette ki Paul Bresson a Wired tudósítása szerint. Annyi azonban bizonyos, hogy az új eszköz az egy ideje már üzemelő Húsevő (Carnivore) emailszűrő program munkáját fogja kiegészíteni.

Felépítésében a Magic Lantern egy trójai behatolónak felel meg, vagyis egy olyan programnak, amely feltűnés nélkül telepíti magát a számítógépre, és ott különböző alkalmazásokat indít vagy blokkol.

Vírussal figyel meg az FBI

Az FBI célja, hogy a trójai program segítségével a billentyűzetet figyelő keylogger szoftvert csempésszen a célszemély által használt PC-re. A felhasználó leütéseit a program a háttérben figyeli, feljegyzi és elküldi a hivatalnak. Ezáltal a gépén elmentett vagy a kommunikációban használt titkosított fájlok tartalmához az időigényes feltörés helyett közvetlenül a jelszóval férhetnek hozzá.

Mostanáig az FBI-ügynököknek közvetlenül hozzá kellett férkőzniük a számítógéphez, vagyis a keylogger telepítéséhez be kellett hatolniuk a gyanúsított lakásába.

A Nicodemo Scarfo, az életfogytiglanra ítélt maffiafőnök fia, egykori programozó ellen folyó eljárás során a védelem arra épített, hogy jogtalanul figyelték meg vádlott a billentyűleütéseit.

Titokban maradhatott a technológia

Az FBI végül nem kényszerült arra, hogy felfedje a rendszer részletes működési elvét. Eredetileg így kellett volna bizonyítaniuk, hogy a házkutatási parancs jogi keretei között maradtak, és csak a jelszavakat fürkészték ki.

Végül elegendő volt a bíróság előtt az FBI biztosítéka, hogy a fejlesztésük képes a PGP-vel összefüggő billentyűleütések megkülönböztetésére, mivel figyeli mely programok futnak, és milyen portok aktívak. Ennyi elegendő volt a bírónak, hogy elutasítsa a védelem jogtalanul szerzett bizonyítékok felhasználásával kapcsolatos tiltakozását.

Jogilag házkutatásnak számít

Egy email útján eljuttatott, és önmagát a gyanúsított merevlemezére telepítő trójai program alkalmazásával az FBI-nak ugyan nem kell fizikailag hozzáférnie a számítógéphez, és behatolnia a lakásba, mégis ugyanazokkal a jogi problémákkal szembesülne.

Bírói engedély nélkül a Magic Lantern sem lesz telepíthető. Hasonló gondokkal küzd az FBI másik lehallgató rendszere, a Húsevő is, melyet elindítása óta a kevésbé fenyegető DCS 1000-re kereszteltek át.

Ennek alkalmazása során a gyanúsított szolgáltatójának szerveréhez csatlakoztatnak egy számítógépet. Ez figyelheti a teljes kommunikációt, állítólag mégis csupán a megfigyelt személyhez intézett, vagy tőle érkező leveleket fogja el.

Enyhe törvényi szabályozás

A Bush-kormányzat a terrorellenes intézkedések keretében (Patriot Act) az internetes kommunikáció bírói engedély nélküli megfigyelését követelte, de végül a kongresszusban győztek a polgárjogok túlzott korlátozását elvető megfontolások.

Bírói engedéllyel most a telefonlehallgatáshoz hasonlóan az összeköttetést leíró számadatok, illetve az érintettek neve és email címe rögzíthető. A levelek elfogásához és elolvasásához egy újabb bírói engedélyre van szükség.

Még hiányzik a Magic Lantern használatát szabályzó törvényi háttér. Ehhez az USA-ban sem mellékes körülményhez a FBI szóvivője annyit fűzött hozzá, hogy az eddigi eljárások és fejlesztésekhez hasonlóan a kémszoftvert is a törvényi előírásoknak megfelelően vetik be.