Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Japán hadat üzen a fájlcserélőknek

2008.03.17. 17:05
Japán négy legnagyobb, internetszolgáltatókat tömörítő szervezete (összesen ezer kisebb-nagyobb szolgáltató a tagjuk) minden eddiginél erőteljesebb fellépést ígér a fájlcserélők ellen. A terv az, hogy a jogvédett tartalmak illegális letöltésén vagy megosztásán kapott felhasználókat egyszer figyelmeztetnék, aztán egyszerűen letiltanák a netről.

A japán szolgáltatók két éve már megpróbálkoztak egy hasonló akcióval. Az még durvább volt: egyszerűen levágtak volna mindenkit a netről, akinél a Winny nevű fájlcserélő program elindítását érzékelik. Akkor ez a kezdeményezés jogvédők aggályain bukott el, mert a felügyelő rendszer az internetező adatforgalmában kémkedett volna.

A japán internetes adatforgalom (egy nap grafikonja, csak letöltések).
A barna sáv a Winny, a lila a WinMX és a Share része, a piros az
összes többi fájlcserélő hálózat, a zöld a videómegosztó oldalaké,
a kék pedig az email-forgalom, a webezés és minden egyéb.

Az új rendszer nem nézne bele az adatforgalomba - ami egyébként is titkosított, így lassú és bonyolult dolog kibogarászni belőle, hogy valóban jogvétett tartalom utazik-e az adatcsomagokban. Ehelyett maguk a jogtulajdonosok (vagyis a zene-, film- és szoftverkiadók) kapcsolódnak fel a hálózatra egyszerű júzerként, ahonnan megpróbálják letölteni a saját tartalmaikat. Összegyűjtik azokat az ip-címeket, ahonnan a rendszer felajánlja a letöltést, az internetszolgáltató pedig letiltja a címekhez tartozó gépeket.

...és ugyanez a feltöltésekről (forrás: Belügyminisztérium, Japán)

Japán a szélessávú kapcsolatokkal legjobban ellátott országok közé tartozik a világon (általános a 100 megabites kapcsolat). A Winny Japán legnépszerűbb fájlcserélő hálózata, elődjével, a WinMX-szel, és utódjával, a Share-rel közösen a japán internetes adatforgalom legnagyobb részéért felelős. A felmérések szerint 1,75 millióan lógnak nap mint nap ezeken a hálózatokon Japánban, ahol az internetezők 10 százaléka használja fel a teljes sávszélesség háromnegyedét, ezen belül a legaktívabb egy százalék a teljes ország internetes kapacitásának 63 százalékát foglalja le.

Egy felmérésben hat órán át monitorozták a szolgáltatók a Winny forgalmát, ezalatt több mint négymillió jogvédett fájl letöltését regisztrálták, összesen 10 milliárd jen (16,5 milliárd forint) értékben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!