Jácint
16 °C
31 °C

Görögországban betiltották a számítógépes játékokat

2002.09.04. 11:50
Vigyázni kell, hogy Görögországban járva a csúcsforgalomban rekedt buszon a gyanútlan turista megszokásból nehogy elkezdje mobiltelefonja játékait bizergálni: egy nemrégiben elfogadott törvény ugyanis szigorúan bünteti mindenfajta számítógépes és elektronikus játék használatát. A meggondolatlan snake-ezők ötezertől 75 ezer euróig terjedő pénzbüntetésre és 1-12 hónapos elzárásra számíthatnak.
A július végén elfogadott, 3037-es számú görög törvény nyilvános helyeken és magánterületeken is tiltja mindenféle számítógépes és elektronikus játék használatát és birtoklását, beleértve a személyi számítógépeken vagy a Game Boy-jellegű hordozható szerkentyűkön futó programokat, de még a mobiltelefonokban található játékokat is. Mivel a törvény kivétel nélkül minden "elektronikus, szoftverrel üzemelő" szerkezetre vonatkozik, a Windows saját játékai is a hatálya alá esnek.

Illegalitásban

A hatóságok már eddig is több tízezer eurónyi összeget szedtek be bírság gyanánt azoktól, akik a törvénynek ellenszegülve nintendózni merészeltek, vagy illegális tetrist tartottak a gépükön. Sőt, több ezer gyanútlan turista számíthat súlyos bírságokra vagy hosszabb elzárásra mobiltelefonjaik vagy hordozható videojátékaik miatt. A törvény ugyanis a külföldiekre éppúgy vonatkozik. "Ha tudják, hogy tilos, nem kell behozni" - fejtette ki a hivatalos álláspontot a ZDNet-nek a londoni görög követség neve elhallgatását kérő munkatársa.

Az internetkávézók továbbra is működhetnek, persze játékokat itt sem lehet játszani. Ha egy vendéget rajtakapják a törvénysértésen - például online sakkot játszik -, a kávézó tulajdonosát megbüntetik, a helyet pedig bezáratják.

Rend a lelke mindennek

A görög kormány szerint a jogszabály az illegális szerencsejáték megfékezésére szolgál. Februárban tudniillik rájöttek, hogy képtelenek elkülöníteni az ártalmatlan játékgépeket az illegális szerencsejátékgépektől, ezért inkább mindenféle, játékra alkalmas szerkezetet betiltottak. A Kathimerini című görög újság tudósítása szerint a rendőrség szigorúan betartatja a törvényt, megsértői 5000-től 75 ezer euróig (1 227 300 - 18 409 800 Ft) terjedő pénzbüntetésre, és 1-12 hónapos elzárásra is számíthatnak.

Szabadságharc

A görög gamerpopuláció, mint várható is volt, hitetlenkedve és dühösen reagált a jogszabályra. A gameland.gr weblap folyamatosan tudósít a törvénnyel kapcsolatos eseményekről, készítői egy aláírásgyűjtő ívet is nyitottak. A lapon megtalálható a törvény angol fordítása és egy üzenőtábla is.

Jövő héten egy próbaper kerül a bíróság elé. A görög játékosok nagyszabású tüntetéseket készítenek elő arra az esetre, ha a vádlottat elítélik, a játékgyártó cégek pedig az Európai Bíróság elé szeretnék vinni az ügyet.