Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Görögországban betiltották a számítógépes játékokat

2002.09.04. 11:50
Vigyázni kell, hogy Görögországban járva a csúcsforgalomban rekedt buszon a gyanútlan turista megszokásból nehogy elkezdje mobiltelefonja játékait bizergálni: egy nemrégiben elfogadott törvény ugyanis szigorúan bünteti mindenfajta számítógépes és elektronikus játék használatát. A meggondolatlan snake-ezők ötezertől 75 ezer euróig terjedő pénzbüntetésre és 1-12 hónapos elzárásra számíthatnak.
A július végén elfogadott, 3037-es számú görög törvény nyilvános helyeken és magánterületeken is tiltja mindenféle számítógépes és elektronikus játék használatát és birtoklását, beleértve a személyi számítógépeken vagy a Game Boy-jellegű hordozható szerkentyűkön futó programokat, de még a mobiltelefonokban található játékokat is. Mivel a törvény kivétel nélkül minden "elektronikus, szoftverrel üzemelő" szerkezetre vonatkozik, a Windows saját játékai is a hatálya alá esnek.

Illegalitásban

A hatóságok már eddig is több tízezer eurónyi összeget szedtek be bírság gyanánt azoktól, akik a törvénynek ellenszegülve nintendózni merészeltek, vagy illegális tetrist tartottak a gépükön. Sőt, több ezer gyanútlan turista számíthat súlyos bírságokra vagy hosszabb elzárásra mobiltelefonjaik vagy hordozható videojátékaik miatt. A törvény ugyanis a külföldiekre éppúgy vonatkozik. "Ha tudják, hogy tilos, nem kell behozni" - fejtette ki a hivatalos álláspontot a ZDNet-nek a londoni görög követség neve elhallgatását kérő munkatársa.

Az internetkávézók továbbra is működhetnek, persze játékokat itt sem lehet játszani. Ha egy vendéget rajtakapják a törvénysértésen - például online sakkot játszik -, a kávézó tulajdonosát megbüntetik, a helyet pedig bezáratják.

Rend a lelke mindennek

A görög kormány szerint a jogszabály az illegális szerencsejáték megfékezésére szolgál. Februárban tudniillik rájöttek, hogy képtelenek elkülöníteni az ártalmatlan játékgépeket az illegális szerencsejátékgépektől, ezért inkább mindenféle, játékra alkalmas szerkezetet betiltottak. A Kathimerini című görög újság tudósítása szerint a rendőrség szigorúan betartatja a törvényt, megsértői 5000-től 75 ezer euróig (1 227 300 - 18 409 800 Ft) terjedő pénzbüntetésre, és 1-12 hónapos elzárásra is számíthatnak.

Szabadságharc

A görög gamerpopuláció, mint várható is volt, hitetlenkedve és dühösen reagált a jogszabályra. A gameland.gr weblap folyamatosan tudósít a törvénnyel kapcsolatos eseményekről, készítői egy aláírásgyűjtő ívet is nyitottak. A lapon megtalálható a törvény angol fordítása és egy üzenőtábla is.

Jövő héten egy próbaper kerül a bíróság elé. A görög játékosok nagyszabású tüntetéseket készítenek elő arra az esetre, ha a vádlottat elítélik, a játékgyártó cégek pedig az Európai Bíróság elé szeretnék vinni az ügyet.