Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Számítógépeket foglalnak le Görögországban

2002.09.23. 13:18
Bár két hete a tesszaloniki bíróság a játéktörvény alkotmánysértő voltára hivatkozva elutasította az első vádemelést, melyet egy netkávézó tulajdonosai és a helyiségben illegálisan online sakkozó vendégek ellen terjesztettek be, a görög hatóságok továbbra is nagy erőkkel küzdenek a gonosz számítógépes játékok ellen.
Két hete egy tesszaloniki bíróság alkotmányellenesnek minősítette azt a júliusban hozott törvényt, mely az engedéllyel rendelkező kaszinókon kívül mindenhol megtiltotta az elektronikus játékok használatát és birtoklását, és felmentette a törvény alapján perbe fogott netkávézó-tulajdonosokat és vendégeiket.

A tesszaloniki bíróság döntését követően az ügyészség fellebbezett, a rendőrség pedig újult erővel vetette be magát a munkába. "A rendőrség úgy viselkedik, mint a tálibok, bezáratnak üzleteket, magántulajdont foglalnak le és meggátolják az embereket, hogy jól érezzék magukat" - fejtette ki véleményét a BBC-nek Christos Iordanidis netkávézó-tulajdonos.

Lefoglalják a gépeket

A közelmúltban négy újabb letartóztatás volt Serresben, egy Larissában és egy Orestiadában, de állítólag további letartóztatások is várhatók. A rendőrség minden esetben komputereket foglaltak le bűnjelként. A görög játékostársadalom szerint ezek a rajtaütések azt mutatják, hogy a rendőrség taktikát változtatott, és a jövőben arra koncentrálnak majd, hogy minél több számítógépet foglaljanak le.

Egy csütörtöki meghallgatáson a serresi bíróság a tesszaloniki döntés mellett foglalt állást - tehát a törvényt alkotmányellenesnek minősítette -, de a rendőrség eddig még nem szolgáltatta vissza a lefoglalt számítógépeket. A tiltakozók szerint a helyi ügyészség szándékosan késlelteti az ügyet, hogy így pénzügyileg ellehetetlenítse a kávézók tulajdonosait. "Az ügyész tűzi ki a tárgyalás időpontját, de ez akár egy év múlva is lehet. Így a tulajdonos tönkremegy, hiszen addig nincsenek számítógépei, amikkel dolgozhatna" - mondta Iordanidis.

Politikai okok

A görög gémerek által indított online petíciót eddig már csaknem 30 ezren írták alá. A tiltakozókhoz csatlakoztak európai játékgyártók is, például a Sega, a Namco és a JVH. Közös beadványuk októberben kerül az Európai Közösség elé. Nikos Serdaris, a JVH görög részlegének igazgatója szerint azonban a kormány, és főleg a törvény legnagyobb pártfogója, Apostolos Fotiadis pénzügyminiszter-helyettes, nem fog egykönnyen meghátrálni, még az EU nyomása alatt sem. "Ezt a törvényt politikai okokból hozták meg. Találkoztam Fotiadisszal, aki elmondta nekem, hogy ez egy politikai döntés volt, és az európai törvények miatt nem fognak visszakozni" -mondta Serdaris.

Az illegális szerencsejátékból Görögországban állítólag 320 millió euró bevétel származik naponta. A 3037-es számú törvényt egyébként rekordidő alatt hozták meg, miután valaki filmre vette, ahogy egy illegális játékteremben félkarú rablózik a görög kormányzó párt egyik parlamenti képviselője.