Szilárda
-4 °C
2 °C

Nyilvánosság a taxi hátsó ülésén

2002.12.04. 11:11
A finn Legfelsőbb Bíróság döntése után a helyi taxisok kénytelenek lesznek jogdíjat fizetni a fuvar során hallgatott rádióműsorok után. A tarifa mértéke évi 14 font (körülbelül 5250 forint) lesz. A magyar szabályozás szerint a hazai taxisok is fizetnek, igaz az összeg csupán évi 1180 forint.
Az ügy azért került a Legfelsőbb Bíróság elé, mert egy taxis nem volt hajlandó fizetni. A testület döntése precedensértékű lehet a Finnországban dolgozó 9500 sofőr számára is.

Taxisok igen, a templomok nem?

A döntés értelmében taxinként és évente 14 fontot (5250 forintot) kell majd jogdíj gyanánt leszurkolniuk a sofőröknek, amennyiben utasuk jelenlétében a magnót vagy a rádiót hallgatják. Lauri Luotonen, a helsinki taxisok érdekvédelmi szervezetének elnöke máris arra figyelmeztetett: a döntés arra ösztönözheti a sofőröket, hogy kikapcsolják a rádiókat.

Legutóbb két finn templom tagadta meg, hogy az előadott karácsonyi egyházi énekek után jogdíjat fizessen az állami jogvédő társaságnak. Az egyházközségek az ügyben indult pert megnyerték, ám a társaság fellebbezett.

Nem kell sok ember a nyilvánossághoz

"A hazai taxisoknak is kell jogdíjat fizetniük" - nyilatkozta az Indexnek Tóth Péter. Az Artisjus jogásza hozzátette: amennyiben már bemutatott zenemű újbóli, nyilvános sugárzásáról van szó, akkor a közös jogkezelőnek, azaz az Artisjusnak kell leróni a díjat. A 2002-re érvényes díjszabályozás szerint ennek mértéke taxinként és évente 1180 forint.

A jogász rámutatott: az Európai Unió összes tagállamában ez a gyakorlat. Szerinte a finn eset csupán arról szólhatott, hogy a taxi utasa nyilvánosságnak számít-e. Tóth elmondta: a honi gyakorlat szerint nem kell egy időben sok embernek jelen lennie a sugárzásnál, a nyilvánosság úgy is megvalósulhat, hogy egymás után több ember élvezi a taxiban a rádiók műsorát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!