Gusztáv
3 °C
6 °C

'Megszámozzák' a japánokat

2002.08.03. 20:43
Augusztus 5-től élesben fut majd Japánban a Juki Net néven emlegetett mamutprojekt. A vitatott központi állami kezdeményezés minden japán állampolgárt egy nagy adatbázisba fog össze.
A jövőben minden japán egy 11 jegyű számot kap, hogy a hatóságok szükség esetén lekérdezhessék a nevet, nemet, születési dátumot és lakcímet. A japán kormány ezen kívül minden polgárnak 10 eurónak megfelelő díj ellenében egy személyre szabott chipkártyát is biztosít, mely szintén minden adatot tartalmaz.

A chipkártya a tervek szerint később betegbiztosítási kártyaként, könyvtári olvasójegyként és a tömegközlekedésben menetjegyként szolgálhat. Ha viszont a hatóságok közelebbi információt akarnak szerezni a beszámozott emberekről, gyorsan és könnyedén kikereshetik a tartózkodási helyet, fogyasztási szokásokat és a betegségei kórtörténetét.

Természetesen ez utóbbi hivatalosan nem szerepel a japán kormány tervei között. A központi adatbázis felállítása a pontosabb és hatékonyabb közigazgatást szolgálná. A japán lakosság 80 százaléka azonban nem óhajt mindenhova elérő központi adatbázist. De az utolsó pillanatban már nem várható a tervek lefújása.

Ezért egy kis japán tengerparti település fellázadt a központi tervek ellen. Yamatsuri kereken 7300 lakója egybehangzóan kijelentette, hogy adatvédelmi okokból nem fog részt venni a projektben. E bejelentést követően a falu önkormányzata számtalan levelet kapott máshol élő emberektől, akik át szeretnének Yamatsuriba települni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!