Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

'Megszámozzák' a japánokat

2002.08.03. 20:43
Augusztus 5-től élesben fut majd Japánban a Juki Net néven emlegetett mamutprojekt. A vitatott központi állami kezdeményezés minden japán állampolgárt egy nagy adatbázisba fog össze.
A jövőben minden japán egy 11 jegyű számot kap, hogy a hatóságok szükség esetén lekérdezhessék a nevet, nemet, születési dátumot és lakcímet. A japán kormány ezen kívül minden polgárnak 10 eurónak megfelelő díj ellenében egy személyre szabott chipkártyát is biztosít, mely szintén minden adatot tartalmaz.

A chipkártya a tervek szerint később betegbiztosítási kártyaként, könyvtári olvasójegyként és a tömegközlekedésben menetjegyként szolgálhat. Ha viszont a hatóságok közelebbi információt akarnak szerezni a beszámozott emberekről, gyorsan és könnyedén kikereshetik a tartózkodási helyet, fogyasztási szokásokat és a betegségei kórtörténetét.

Természetesen ez utóbbi hivatalosan nem szerepel a japán kormány tervei között. A központi adatbázis felállítása a pontosabb és hatékonyabb közigazgatást szolgálná. A japán lakosság 80 százaléka azonban nem óhajt mindenhova elérő központi adatbázist. De az utolsó pillanatban már nem várható a tervek lefújása.

Ezért egy kis japán tengerparti település fellázadt a központi tervek ellen. Yamatsuri kereken 7300 lakója egybehangzóan kijelentette, hogy adatvédelmi okokból nem fog részt venni a projektben. E bejelentést követően a falu önkormányzata számtalan levelet kapott máshol élő emberektől, akik át szeretnének Yamatsuriba települni.