Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Amerikai szervereken az Al-Kaida oldalai

2002.07.03. 09:40
Egy gyanús venezuelai cím, egy ingyenes email postafiók és egy malajziai banknak adott átutalási megbízás elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy az internetre kerüljön az Al-Kaida terrorszervezet weboldala. Azóta kudarcot vallott a tartalom eltávolítására tett számos kísérlet. Legtöbbször csak néhány napba telik, és újabb cím alatt megjelenik a terroristák támogatására, és Amerika megsemmisítéséért való imára felszólító honlap.
Mindenekelőtt az internetes tartalmak teljesen anonim, egyszerűen kivitelezhető feltöltése okozza, hogy a weboldal és a háttérben álló figurák láthatatlanok a rendőrség számára. És ahogy a bujkáló Al-Kaida vezér, a weboldal sem marad sehol hosszabb ideig, hanem az egyik ingyenes tárhelyet biztosító cégtől a másikhoz vonul. Az elmúlt hat hónap folyamán egy malajziai szerveren kívül ironikus módon két amerikait is felhasználtak a felforgató tartalmak terjesztésére.

Az amerikai rendőrség azt gyanítja, hogy az Al-Kaida a weboldalon keresztül információkat továbbít a lehetséges merénylők felé. Elképzelhető az is, hogy a parancsokat biztonságos kommunikációs csatornákon terjesztik. Az üzeneteket titkosítva és minden gyanún felül álló képekbe ágyazva is továbbíthatják.

Radikális tanulmányok

Néhány nappal ezelőttig az "iszlám tanulmányok és kutatások központjának" honlapja a Michigan államban működő Liquid Web egyik számítógépén tartózkodott. Az első felbukkanását az év elején a malajziai Emerge Systemsnél figyelték meg. Öt hónappal később a tartalmat kifogásoló néhány panaszos jelzése alapján zárolták a hozzáférést, és értesítették a rendőrséget.

Néhány nappal később a weboldal ismét felbukkant, ez alkalommal a texasi Bedford városában működő CI Host egyik számítógépén. A befutó jelzések alapján itt is lekapcsolták, és hívták az FBI-t. Ezt követően néhány órába tellett, hogy egy másig gépre átkerüljön a honlap.

Chaten kommunikálnak

A nyomozók számára mindez csak egyet mutat: azok, akik a terrorista honlapot gondozzák, igen jól kiismerik magukat az interneten. Hiszen látszólag képesek a szimpatizánsokat értesíteni az új címről. Ez egyébként legtöbbször a virtuális csevegőfórumokban történik. Nem meglepő az Al-Kaida hívek műszaki képzettsége, hiszen a szeptember 11-i merényletek elkövetői közül is sokan egyetemisták illetve diplomások voltak.

"Az internet egy globális kommunikációs eszköz, és az Al-Kaida, mint globálisan tevékenykedő terrorszervezet, ezt ki is használja" - mondta az AP hírügynökségnek John Pike, a biztonsági kérdésekkel foglalkozó GlobalSecurity.org munkatársa.

Torzító propaganda

Másfél évvel ezelőtt még sok ilyen, propagandacélokra használt weboldal működött. A propaganda keretében az Afganisztánban elért amerikai katonai sikereket kisebbítették, és a felnagyították az ellenség veszteségeit.

Ez más beszámolókra is átvitték, így számolt be az Al-Kaida arról, hogy az USA-ban 19 erdőtűz pusztít, pedig csak héttel küszködtek a tűzoltók. A szervezet egyik szóvivője online jelent be további merényleteket, és hogy Oszama Bin Laden még él. Természetesen semmilyen formában nem lehet ellenőrizni, hogy ezek az anyagok valódiak-e.

A CI Host rendszergazdája, Ren LeValley az AP-nek azt mondta, hogy a malajziai weboldal tükrözése hamis adatok megadása után került a cége szerverére. A gépeiken levő, 179 országból származó több mint 150 ezer weboldalra tekintettel lehetetlen minden felkerülő anyagot ellenőrizni. Ha valaki panaszt tesz, természetesen lépéseket tesz a cég.

Nem tudták, mit hostolnak

A CI Host után következő Liquid Web csak az AP-től tudta meg, hogy az Al-Kaida weboldalt van szerencséjük hostolni. Az oldalt az illetékesek azonnal letörölték. John Pike egyébként nincs túl jó véleménnyel erről az eljárásról. Szerinte a "terroristák ellen küzdő specialistáknak nagyon pontosan meg kellene figyelniük, kik keresik fel az oldalt. 99 százalék minden esetben csak a kíváncsiskodók tömege lesz, de a maradék egy százalékért megérné a várakozás".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!