Viola
-5 °C
-2 °C

Internetes adó Kaliforniában

2000.09.01. 14:27
Kalifornia állam törvényhozása úgy döntött, hogy a jövőben az internetes kereskedelemben forgalmazott áruk után is kötelező forgalmi adót fizetni. Ez az első eset, hogy a jogalkotás követni próbálja az online kereskedelem növekedését.
A szerdán elfogadott jogszabály az első internetre vonatkozó adótörvény az Egyesült Államokban. Kalifornia kormányzója Gray Davis egyelőre nem nyilatkozott, hogy szentesíti-e a törvényt, de szóvivője Hilary McLean előre közölte, hogy Davis általában nem támogatja az internet adóztatását. Ez kétségtelenül politikai érdeke is, amennyiben nem kíván szándékosan belerohanni egy jelentősebb népszerűség-vesztésbe.

Kaliforniában 7.25 százalék az áruforgalmi adó. Az internetes kereskedelmen a becslések szerint közel 14 millió dollárt nyerne az állam, ami az állam évi 22 milliárd dolláros adóbevételéhez képest nem tűnik érdeminek.

Hol a határ?

A kaliforniai törvény értelmében minden olyan cég köteles lenne beszedni a forgalmi adót, amelynek vannak az államban kirendeltségei - itt gondolhatunk a kiterjedt könyvesbolthálózattal rendelkező Barnes & Noble-re.

A kaliforniai szenátus szerdai ülését követően egy második döntés is landolt a kormányzó asztalán, amely arra kéri fel Davist, hogy kezdjen tárgyalásokba a környező államokkal egy olyan adórendszer kidolgozásáról, amely által az nem ritka eset is kezelhetővé válnak, amikor az internetező nem épp Kaliforniai cégtől rendel.

Egyedül nem megy

repülő bevásárlókocsi
Mit ér a helyi adó?
Kikosarazhatják a kereskedőket
Gray Davis azért sem fogja aláírni a Szenátus által elfogadott törvényt, mert az baromság. Kalifornia már korábban elfogadott már egy olyan törvényt, amely moratórium alá helyezett minden internetes adót, amíg a Kongresszus és az államok nem rendezték az internet határnélküliségéből adódó jogi problémákat.

A washingtoni törvényhozás a jövőre lejáró szövetségi moratórium öt éves meghosszabbítását tervezi, azonban ez az általában vett internetezésre, mint hétköznapi szórakázásra vonatkozik, az egyes államok adóztatási gyakorlatára azonban nem.

Idáig huszonhat állam nyilvánította ki valamilyen szintű határozatban, hogy meg kívánja vizsgálni egy államok közötti adórendszer kidolgozását - a feladat az állami törvényhozások konferenciájára hárul majd.

Önsorscsapás

A törvény kivívta a kaliforniai technológiai szektor egyöntetű ellenvéleményét. Jim Cunneen, aki a közgyűlésben a Szilícum-völgyet képviseli, óriási tévedésnek nevezte, amellyel meg kellett volna várni az államok közötti egyeztetést.

,,Úgy gondoljuk, hogy jobb lenne, ha Kalifornia az e-kereskedelem otthona lenne, és igyekezne az élvonalban maradni. Ez a törvény azonban versenyhátrányt jelent az államnak." - mondta Chris Schulz, az Amerikai Elektronikai Szövetség képviseletében.

Neil Austin szerint azonban a többi állam követni fogja Kalifornia példáját: ,,Szerintem csak arra vártak, hogy valaki elindítsa a dolgot."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!