Klaudia
-3 °C
3 °C

Lecsapták a kalózhálózatok fejét

2005.07.05. 10:30
A Szájtzár Hadműveletben részt vevő nyomozók illegális másolatok nyomába eredtek. Az Egyesült Államokban eközben megint felhasználókat pereltek be a lemezkiadók.

Kilencven helyen házkutatást tartottak és négy embert letartóztattak a június 29-én megkezdett Szájtzár Hadművelet (Operation Site Down) keretében. A kalózmásolók elleni akciót az az FBI kezdeményezte, és az Egyesült Államokon kívül tíz ország vett részt benne: Ausztrália, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izrael, Kanada, Németország és Portugália. Most a kalózhálózatok élén álló kiadócsoportokat vették célba a nyomozó hatóságok, ugyanis ezeknek a csoportoknak a tagjai szoftverek, zenék és filmek feltörésére specializálódtak, azaz tőlük származnak a fájlcserélő hálózatokon is megjelenő illegális másolatok.

A Szájtzár Hadműveletben eddig nyolc kiadócsoportot számoltak fel, de a Register informatikai szaklap szerint még több tucatnyi van. A nyomozók célpontjai közt szerepel például a RiSCISO, Myth, TDA, LND, Goodfellaz, Hoodlum, Vengeance, Centropy, Wasted Time, Paranoid, Corrupt, Gamerz, AdmitONE, Hellbound, KGS, BBX, KHG, NOX, NFR, CDZ, TUN és BHP elnevezésű csoport is. Az amerikai igazságügyi tárca illetékesei azt állítják, hogy a most elkapott szoftverkalózoktól lefoglalt másolatok értéke eléri az ötvenmillió dollárt, a számítási módszereiket azonban nem részletezték.

Ezzel egy időben az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA, Recording Industry Association of America) az áltagos internetezőkről sem feledkezett meg, és újabb 784 embert beperelt. Így a zeneletöltés miatt bíróság elé rángatott internetezők száma az Egyesült Államokban már eléri a tizenegyezret.