Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ügyvéd segítette a kalózmásolókat

2004.09.17. 15:43
A türingiai bűnügyi nyomozóhivatal munkatársai ütöttek rajta egy müncheni ügyvédi iroda munkatársán. Az ftpwelt.com weboldal több mint egy éven át az illegális tartalmak valóságos tárháza volt.
Professzionális német kalózmásolók ellen eljáró nyomozók Türingia és Alsó-Szászország tartományokban végzett házkutatásokat követően bizonyítékokat foglaltak le és további személyek ellen adtak ki elfogatóparancsot. Egy müncheni ügyvéd ellen őrizetbevétele mellett folyik az eljárás.

A szerzői jogsértések ellen küzdő német GVU társaság közleménye szerint a razziák az ftpwelt.com weboldal üzemeltetői ellen irányultak. Az inkriminált címen több mint egy év óta mozifilmek, számítógépes játékok, szoftverek és zeneszámok kalózmásolatát kínálták letöltésre, írta a Techannel híroldal.

A legismertebb volt

A GVU szerint a weboldal az internet német nyelvű részének egyik legismertebb kereskedelmi alapú letöltési szolgáltatása volt. Az illetékes mühlhauseni bíróság a GVU szerint elfogatási parancsot adott ki mind a négy elsődleges gyanúsított ellen. A kalózmásolatok terjesztésén túl bűnszervezet alakítása ellenük a vád.

A GVU közleménye ezen kívül beszámol arról, hogy a ftpwelt.com-on keresztül 2003 júniusa és 2004 szeptembere között több mint 45 ezer fizetős ügyfélnek értékesítettek kalózmásolatokat. A feltételezések szerint a gyanúsítottak több mint egymillió euró bevételre tettek szert. Eközben az érintett jogtulajdonosok kára több tízmillió euróra rúghat.

Bérletet lehetett váltani

Az illegális online szolgáltatás igénybevétele előtt jelentkeznie kellett a felhasználóknak, tagsági előfizetést és letöltési csomagot vásárolva. A kapott jelszóval juthattak be a szerverre, amely a GVU szerint Németország határain kívül működött.

Lehetőség nyílott havi 135 eurós átalány megváltására. A felhasználók a kalózoknak hitelkártyával, online átutalással illetve telefonszámlájukon keresztül fizethettek.

Orosz szerverek

Az internetes kalózportált az eddig adatok szerint egy türingiai testvérpár alapította. Daniel R. 20 éves, Thomes R. pedig 30 éves. Az üzelmekben a kezdetek óta részt vállalt Bernhard S. müncheni ügyvéd, állítja a GVU. Az érintett ügyvédi iroda az utóbbi időkben német weboldalak állítólagos szerzői jogsértései miatt kiadott sorozatos figyelmeztetésekkel szerzett kétes hírnevet magának.

A nyomozást a Heise.de híroldal információi szerint a berlini Tagesspiegel és a c't számítástechnikai magazin szakértői segítették. A c't állítólag megszerezte Bernhard S. online levélváltásának tartalmát, amelyben többek közt oroszországi szervermegrendeléseket bonyolított.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!