Konrád
8 °C
26 °C

Nyolcezer eurós büntetés a Kazaa miatt

2004.06.10. 14:30
Az illegálisan számokat kínáló felhasználó elmarasztalásával zárult az online fájlcserélés miatt indult első német büntetőper. Az internetes szolgáltató az ügyészség felszólítására közölte a felhasználó kilétét.
Szerdán egy német bíróság elmarasztalta az első európai felhasználót, aki a internetes fájlcserélőn zeneszámokat csereberélt. A 23 éves német fiatalember elismerte, hogy 272 szerzői jogvédett dalt letöltésre kínált fel másoknak a Kazaa hálózatán.

A cottbusi tartományi bíróság szerzői jogvédett művek jogtalan terjesztése és másolása miatt marasztalta el a szakmunkástanulót. A viszonylag enyhe, 400 eurós pénzbüntetést a fiatalember alacsony jövedelméhez igazították, áll az ítélet indoklásában.

Peren kívül is fizethet

Súlyosbító körülményként értékelték ugyanakkor a bírák, hogy a fiatalember összesen 6000 zeneszámot töltött le a számítógépére a Kazaa segítségével. Ezeket házkutatás során találták meg, miután az internetes szolgáltató az ügyészség megkeresésére kiadta a gyanúsított IP számát.

A 400 eurós pénzbírság, valamint az ügyvédi és bírósági költségek megfizetésén túl a 22 éves fiatalember még külön kártérítést is köteles fizetni. Így peren kívüli egyezség keretében 8000 eurót fizet a zenei iparnak.

A 23 éves fiatalember ezen kívül aláírt egy nyilatkozatot, amelyben arra kötelezi magát, hogy a jövőben nem terjeszt illegális zenei fájlokat. A szakmunkástanuló ügye egyike az elmúlt hetekben indított 68 eljárásnak.

Leleplezett tanár

A kiadókat összefogó német Phonoverband ugyanis további 67 esetben tett feljelentést fájlcserélőt intenzíven használó felhasználókkal szemben. Az eljárások során Stuttgart mellett egy tanárnál végzett házkutatásban két számítógépet foglaltak le, amelyeken több ezer zeneszámot tároltak, közölte a Phonoverband.

A beszámolók szerint az 57 éves férfi beismerő vallomást tett, és ellene szintén büntetőeljárás folyik. A Phonoverband hangsúlyozza, hogy az illető alig 25 eredeti zenei CD-vel rendelkezik, és elismerte, hogy a többi számhoz az egyik fájlcserélő segítségével jutott.

A kiadók ezen felül további eljárások indítását jelentették be. Gerd Gebhardt, a Phonoverband elnöke szerint pusztán védekeznek a jogsértőkkel szemben, akik a széleskörű felvilágosítási kampány ellenére nem képesek távol tartani magukat az illegális zenei tartalmaktól.

Tudják a veszélyeket

Megfigyelők szerint azonban a kampányok nyilvánvalóan célt tévesztenek. A fájlcserélőkkel kapcsolatos jogi szabályozás ismerete Európában éppen a németek körében a legmagasabb. A megkérdezett felhasználók 79 százaléka pontosan tudja, hogy a fájlcserélőkön felbukkanó számok gyakran illegális forrásból származnak.

A felhasználók 72 százaléka azt is tudja, hogy az illegális tartalmakat terjesztők ellen eljárások indultak, és 71 százalék szerint ez hatékony eszköz. Ennek ellenére a németek a fájlcserélőket előnyben részesítik a zene online beszerzésére. Nem csak a nagy kínálat miatt, hanem mert ebből a forrásból származó számoknál ismeretlen a használat korlátozása.

Világszerte kereken 100, Németországban pedig 20 hivatalos online zenebolt működik, a kínálat, a fizetési megoldások és a kezelési komfort viszont még sok kívánnivalót hagynak maguk után.