Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Perek indulnak európai fájlcserélők ellen

2004.10.08. 16:50
Kapcsolódók (9)
Több száz európai zenerajongó ellen indított eljárást az IFPI. A lemezkiadókat összefogó nemzetközi szervezet a feltöltőket pécézte ki, vagyis akik több száz számot tesznek ki a hálózatra. A korábban indított eljárásokban a felhasználók több ezer eurós kártérítést fizettek.
Az európai zenei ipar csütörtökön újabb frontot nyitott a zeneszámok illegális internetes terjesztése ellen, amikor pert indított 459 "zenetolvajjal" szemben.

A zenei ipar akciója elsősorban Nagy-Britanniát és Franciaországot, a két legnagyobb európai zenei piacot célozza meg. A Londonban székelő hanglemezgyártók nemzetközi szövetsége (IFPI) a kampányt egyúttal az eddig megkímélt országokra is ki kívánja terjeszteni.

A legnagyobb az USA-n kívül

A csütörtöki akcióval az USA határain kívül a legnagyobb perhullám kezdődik. Mint emlékezetes, a kiadók érdekképviseletei idén március óta Európában is indítottak pereket illegális zenecserélés miatt.

Brit és francia felhasználók mellett olasz, dán, német és osztrák zeneőrültek ellen is eljárnak, Svájcot viszont a mostani perhullám is elkerüli.

A forrást keresik

A kombinált büntető és polgár peres eljárások elsősorban az "uploader" felhasználók ellen irányulnak, akik a fájlcserélő börzékre több száz zeneszámot tesznek ki, és így azokat az internetes közösségből bárki lemásolhatja.

Azokban az országokban, ahol már zárultak le hasonló ügyek, a leleplezett kalózok kártérítést fizettek, közölte csütörtökön az IFPI. Német és dán területen több mint 80 személy fizetett több ezer eurót, a legmagasabb összeg 13 ezer euróra rúgott.

Egymilliárd volt a csúcs

A fájlcserélők forgalmán időközben megfigyelhető, hogy a zenei ipar fenyegetései éreztetik hatásukat. A Kazaa-n hozzáférhető dalok száma az IFPI szerint 2004 januárja óta 40 százalékkal csökkent.

Júniusban 700 millió illegális zeneszám volt hozzáférhető az "illegális" hálózatokon, ami jelentős csökkenést jelent 2003 júniusához, az egymilliárd számos a virágkorhoz képest.

A zenei ipar bejelentette, hogy minden hálózat használóinak a nyomába akaszkodik, így egyebek mellett nem jelent menedéket a kevésbé ismert EDonkey/eMule, Gnutella, WinMx, OpenNap és DirectConnect, Grokster, iMesh, BitTorrent és Bearshare futtatása sem.

Többször szóltak

Bár a zenei ipar kemény kézzel oszt rendet a felhasználók között, arra is kísérletet tesz, hogy a zenerajongók előtt ne tegye magát végképp utálatossá. Az IFPI elnöke, Jay Berman arra emlékeztetett, hogy hosszú felvilágosító kampány előzte meg a jogi lépéseket.

Az IFPI brit szárnya például a márciusi utolsó figyelmeztetés óta 350 ezer internetes figyelmeztetést küldött ki. Ezekben a zenerajongókat a letöltési forgalom folyamatos megfigyeléséről tájékoztatták, és legális zeneboltok, így a Napster, iTunes, Mycokemusic és Download@Woolworths irányába terelgették őket.

Sose vettek cd-t

A zenei érdekképviselet szerint a fájlcserélők 15 százalékos kemény magja felel a teljes forgalom 75 százalékáért. A bíróság elé citált brit kalózok nevét nem hozták nyilvánosságra. Az IFPI most az internetes szolgáltatókat próbálja meg jogi úton arra szorítani, hogy adja ki a felhasználók személyes adatait.

Médiaszakértők ugyanakkor kritikusan figyelik a fejleményeket. Simon Dyson a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy nehéz lesz megváltoztatni egy teljes generáció szokásait. Sok olyan fiatal van, akik 11-12 éves korukban kezdték a zenék online csereberéjét, és még életükben nem vásároltak cd-t.