Donát
-4 °C
2 °C

Neten árulják büntetőpontjaikat a német autósok

2003.05.13. 16:59
Ha egy német autóvezetőt sebességtúllépéssel lefényképeznek, a jármű bejegyzett tulajdonosának kérdőívet küldenek. Ha ő maga tagadja a kihágás elkövetését, valaki "tettesként" beugorhat helyette. Ezt használják ki azok, akik jó pénzért a szabálysértés átvállalására ajánlkoznak.
A Flensburgban székelő német szövetségi közlekedési felügyelet (Kraftfahrt-Bundesamt, KBA) harcot hirdetett a szabálysértésekért kiosztott büntetőpontok internetes kereskedelme ellen. A felügyelet már 60 jogosítványtulajdonos ellen tett büntetőfeljelentést.

Az érintettek weboldalakon kínálták szolgálataikat, miszerint készpénz ellenében magukra vállalják bárki közlekedési kihágását, illetve az ezzel járó büntetőpontokat, tájékoztatta a dpa-t Frank Liebhart, a KBA illetékes ügyintézője.

Elmondása szerint a felügyelet szinte naponta állít össze újabb büntetőfeljelentéseket. Ezeket a Cottbusban működő, internetes bűnügyekkel foglalkozó ügyészi hivatalhoz továbbítják, mondta Liebhart.

Bárki beugorhat

"A feljelentések ugyan formailag ismeretlen tettes ellen irányulnak, viszont a nyomozás fényt derít arra, ki áll valójában az adott ajánlat mögött" - mondta az KBA ügyintézője. Ennak kiderítése ugyanis semmiképp sem tartozik a felsburgi felügyelet feladatai közé.

A KBA azt sem ellenőrizheti, hogy a szabálysértési irodáknál valóban a tényleges szabálysértők, vagy vállalkozó szellemű idegenek nevét adják le.

Ha egy német autóvezetőt sebességtúllépéssel lefényképeznek, a jármű bejegyzett tulajdonosának kérdőívet küld ki a lakhely szerint illetékes szabálysértési iroda. Ha ő maga tagadja a kihágás elkövetését, valaki "tettesként" beugorhat helyette.

Okirathamisításnak számít

A hosszú átfutási idő miatt Flensburgban legtöbbször már nem ellenőrzik, hogy a bevallott szabálysértést tényleg a megadott személy követte el az autóval. Így például egyesek mit sem sejtő kívülállók nevét is leadják. A kommunális hivatalok naponta 14 ezer nevet adnak le a flesburgi "Sünderkartei" (szabálysértési adatbázis) ügyintézőinek.

A KBA március elején jelentette be, hogy fellép a közlekedési szabálysértések illegális átvállalása ellen. A felügyelet ennek során a büntető törvénykönyvre hivatkozik, annak is a "társtettességben elkövetett okirathamisítást" tárgyaló paragrafusára.

Az illegális pontkereskedelem kínálati oldalán keveset vezető sofőrök, illetve olyanok ajánlják fel szolgálataikat, akik megtehetik a pontok begyűjtését, mert kevés, vagy esetleg egy sincs a rovásukon.

Itthon tehetetlen a rendőrség

Magyarországon továbbra sem lehet büntetni azt a gépkocsitulajdonost, aki gyorshajtásáról készült fénykép után nem ismeri el a szabálysértést, és megnevezni sem hajlandó, hogy ki ült a volánnál. A vezetők azt kihasználva bújnak ki a megnevezési kötelezettség alól, hogy hozzátartozójukat nem kötelesek megnevezni.