Ödön
1 °C
11 °C

Újabb razzia a kalózkodók ellen?

2006.07.19. 16:27
Rendőrségi razziát követően leállt az egyik legnagyobb magyar kalózhálózat, a "kenyér". Az illegális fájlcserélőt feltehetően a felhasználók tartották fenn néhány ezer forintos havidíj befizetésével.

Átmenetileg nem üzemel az ország egyik legnagyobb kalózszervere, adta hírül a fájlcserélőkkel foglalkozó p2pinfo portál. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg az információt, miszerint egy magánszemélynél házkutatást tartottak, és lefoglaltak egy számítógépet.

Nem hagynak nyomot

A fórumozók hozzászólásaiból persze nagyon sok minden kiderül a kenyérről. Az egyik legprofibb fizetős ftp szerverről lehet szó, amelyen több ezer gigabájtnyi zenét, filmet és szoftvert tároltak. Ha a felhasználó kért valamit, három perc múlva fenn volt, írta az egyik fórumozó. Sok hozzászóló szerint a rendőrség a közelébe sem került az adatokat tároló szerverhez, amely úgynevezett proxy számítógépek mögött rejtőzik. Ez annyit jelent, hogy még a felhasználók sem tudnak közvetlenül hozzáférni, csak más gépeken keresztül, amelyek ügyesen elrejtik a forgalmukat, és nem tárolnak semmilyen fontos adatot.

Egy szakértő hozzászóló szerint a lényeges fájlok a fő gépen titkosított cryptofs fájlrendszeren vannak, és erről nem lehet egykönnyen kibuherálni az adatokat. Ha a szerver leáll, akkor csak megfelelő kulccsal lehet hozzáférni az adatokhoz. A Hwsw.hu hírportál szerint elképzelhető, hogy a kenyér főszervere most csupán azért nem elérhető, mert a működtetői elővigyázatosságból - vagy a hatóságok megtévesztése miatt - lekapcsolták. Egy fórumozó azonban azt írja, hogy a pékek hamarosan újra sütnek.

Magyarországon törvénysértést követ el, aki szoftvereket tölt le, de a zenékkel és a filmekkel más a helyzet, mert az adattárolók ára tartalmazza a szerzői jogdíjat. Az egyszerű médialetöltő tehát legfeljebb tanúként lehet fontos a rendőrség számára, hogy rábizonyíthassák a szerverek működtetőire a kalózmásolatok terjesztését.

Lopni, vagy nem lopni?

A feltehetően igencsak érintett fórumozók egyike szerint csúnya dolog a warezért, azaz a lopott szoftverekért pénzt kérni, de valamiből fenn kell tartani a szervereket. Krmk álnév mögé bújva egyenesen azt írja, hogy"inkább az ő zsebükbe menjen egy kisebb összeg, mint a már amúgy is milliárdos filmkiadókéba". Szerinte megérdemlik a nagy cégek, mert bár a filmek ára nem olyan rossz, a zenei albumok azonban többe kerülnek, mint egy dvd-film.

ProAnoNy szerint a szervereket működtető banda maffiaként működik, jól bevált struktúrában. A középpontban álló nagybani letöltők, az ftp szerverek működtetői szerzik meg a legtöbb pénzt a felhasználóktól - sokak szerint akár több millió forintot is megszerezhetnek, és természetesen nem fizetnek adót. Nagyon sok kisebb letöltő szájt is vásárol náluk elérést, amelyek még több emberhez eljuttatják a kalózmásolatokat, gyakran már cd-re vagy dvd-re írva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?