Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Újabb razzia a kalózkodók ellen?

2006.07.19. 16:27
Rendőrségi razziát követően leállt az egyik legnagyobb magyar kalózhálózat, a "kenyér". Az illegális fájlcserélőt feltehetően a felhasználók tartották fenn néhány ezer forintos havidíj befizetésével.

Átmenetileg nem üzemel az ország egyik legnagyobb kalózszervere, adta hírül a fájlcserélőkkel foglalkozó p2pinfo portál. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg az információt, miszerint egy magánszemélynél házkutatást tartottak, és lefoglaltak egy számítógépet.

Nem hagynak nyomot

A fórumozók hozzászólásaiból persze nagyon sok minden kiderül a kenyérről. Az egyik legprofibb fizetős ftp szerverről lehet szó, amelyen több ezer gigabájtnyi zenét, filmet és szoftvert tároltak. Ha a felhasználó kért valamit, három perc múlva fenn volt, írta az egyik fórumozó. Sok hozzászóló szerint a rendőrség a közelébe sem került az adatokat tároló szerverhez, amely úgynevezett proxy számítógépek mögött rejtőzik. Ez annyit jelent, hogy még a felhasználók sem tudnak közvetlenül hozzáférni, csak más gépeken keresztül, amelyek ügyesen elrejtik a forgalmukat, és nem tárolnak semmilyen fontos adatot.

Egy szakértő hozzászóló szerint a lényeges fájlok a fő gépen titkosított cryptofs fájlrendszeren vannak, és erről nem lehet egykönnyen kibuherálni az adatokat. Ha a szerver leáll, akkor csak megfelelő kulccsal lehet hozzáférni az adatokhoz. A Hwsw.hu hírportál szerint elképzelhető, hogy a kenyér főszervere most csupán azért nem elérhető, mert a működtetői elővigyázatosságból - vagy a hatóságok megtévesztése miatt - lekapcsolták. Egy fórumozó azonban azt írja, hogy a pékek hamarosan újra sütnek.

Magyarországon törvénysértést követ el, aki szoftvereket tölt le, de a zenékkel és a filmekkel más a helyzet, mert az adattárolók ára tartalmazza a szerzői jogdíjat. Az egyszerű médialetöltő tehát legfeljebb tanúként lehet fontos a rendőrség számára, hogy rábizonyíthassák a szerverek működtetőire a kalózmásolatok terjesztését.

Lopni, vagy nem lopni?

A feltehetően igencsak érintett fórumozók egyike szerint csúnya dolog a warezért, azaz a lopott szoftverekért pénzt kérni, de valamiből fenn kell tartani a szervereket. Krmk álnév mögé bújva egyenesen azt írja, hogy"inkább az ő zsebükbe menjen egy kisebb összeg, mint a már amúgy is milliárdos filmkiadókéba". Szerinte megérdemlik a nagy cégek, mert bár a filmek ára nem olyan rossz, a zenei albumok azonban többe kerülnek, mint egy dvd-film.

ProAnoNy szerint a szervereket működtető banda maffiaként működik, jól bevált struktúrában. A középpontban álló nagybani letöltők, az ftp szerverek működtetői szerzik meg a legtöbb pénzt a felhasználóktól - sokak szerint akár több millió forintot is megszerezhetnek, és természetesen nem fizetnek adót. Nagyon sok kisebb letöltő szájt is vásárol náluk elérést, amelyek még több emberhez eljuttatják a kalózmásolatokat, gyakran már cd-re vagy dvd-re írva.