Viola
-5 °C
-2 °C

Válasz a BSA-nak: pozitív kampányba kezdett a KJK-Kerszöv

2002.11.07. 11:08
Most, hogy vége a BSA fővárosi tűzszünet kampányának, amelyet az illegális szoftverfelhasználó cégek számára hirdetett meg, a CompLex CD Jogtár kiadója, a KJK-Kerszöv igyekszik példaértékű megoldással bemutatni, hogyan lehet valódi segítséget nyújtani azoknak, akik már hozzászoktak a jó, de bizonyos élethelyzetekben magas árúnak minősíthető termékekhez.
A jogi kiadó illetékes vezetői és jogász szakemberei több ízben is hangoztatták, elítélik az informatika kriminalizálását, sok esetben egyébként sem könnyű helyzetben lévő vállalkozók börtönnel való fenyegetését. Magyarország informatikai felzárkóztatására nem ez a megoldás - állítják.

Olcsó legalizációs lehetőség a Jogtárra

A kiadó felajánlja, hogy az illegálisan másolt vagy használt CompLex CD Jogtárakat az eredeti díj töredékéért jogtisztára cseréli, valamint licencszerződést, azaz igazolást ad a jogszerű felhasználásról. Mivel a CD anyaga veszélyes hulladéknak számít, környezetvédelmi szempontból is fontos a lejárt, vagy másolt CD-ket szakszerűen begyűjteni és megsemmisíteni, ahogy erre a kiadónál korábban már volt is példa - egy évvel ezelőtt mintegy 40 ezer régi Jogtár CD-t gyűjtöttek be.

Ingyen jogmagyarázatok a neten

A kiadó általános tapasztalata szerint azok az állami- és közintézmények, valamint magánvállalkozások, amelyek a CompLex CD Jogtár joganyagait, jogmagyarázatait kiteszik saját honlapjukra, nemcsak szerzői jogsértést követnek el, a nagyobb baj az, hogy nem gondoskodnak a jogszabályi változások átvezetéséről, tehát a neten lévő anyagaik félrevezetők, hatálytalanok. Mivel a pontatlan vagy elavult jogszabályok alapján végzett munka szükségszerűen hibákkal jár, ezért a KJK-Kerszöv vállalja, hogy saját maga gondoskodik - díjmentesen - az intézmények által ésszerű mértékben igényelt joganyagok interneten történő megjelentetéséről, és cserébe csupán a folyamatos, napi karbantartásért kérnek arányos, csekély mértékű hozzájárulást.

Ingyen törvénytár az UHU-Linuxban

Jó hír a világon mindenhol ingyenesen terjesztett Linux szoftverek használóinak, hogy a kiadó az esélyegyenlőség érdekében ingyen hozzáférést biztosít a rendszerváltás óta megjelent valamennyi törvény és országgyűlési határozat eredeti szövegéhez: az UHU-Linuxnak ezt a szövegállományt és működtető szoftvert - mintegy 50 MB terjedelemben - szabad felhasználásra átadta.

Az UHU Linux képviseletében Bártházi András üdvözölte a KJK-Kerszöv lépését. "Reméljük, hogy a példát látva más cégek is csatlakoznak a kezdeményezéshez, s hasonló lépésükkel támogatják a szabad szoftverek világát, a legális szoftverhasználatot" - mondta. Az UHU-Linux következő, hamarosan megjelenő verziója, az UHU-Linux 1.0rc2 tartalmazni fogja a Kerszöv programját, adatbázisát is, az ingyenesen használható többi irodai (szövegszerkesztő, táblázatkezelő, stb.) és otthoni (médialejátszó, többnyelvű szótár, stb.) program mellett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!