Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Számítógépről lopott vizsgakérdéseket

2005.02.03. 12:10
Billentyűleütéseket rögzítő eszközzel szerezte meg az évzáró vizsga kérdéseit és válaszait egy tizenhat éves diák, akire mindezért kétezer dolláros pénzbüntetést és fél éves elzárást szabhat ki a bíróság.

Az egyesült állomkbeli Clements High középiskola másodikos tanulója november közepén kémeszközt, úgynevezett keyloggert telepített tanárának a számítógépére, amely négy napig rögzítette a billentyűzeten bepötyögött szövegeket. A diák ezután a parányi eszközt visszaszerezte, és az információkat letöltötte a saját számítógépére.

A kerületi rendőrkapitányság december közepén szerzett tudomást a törvénytelenségről; a merész diák iskolatársainak talán nem tetszett, hogy megpróbálta eladni a válaszokat, ezért lebuktatták.

Nem járt jól

Az elkövető ezt követően együttműködött a rendőrséggel és mindent beismert, a billentyűzet csatlakozójára helyezhető eszközt pedig beszolgáltatta bizonyítékként. A rendőrség számítógépes információk illetéktelen felhasználása miatt emelt vádat, és emiatt legfeljebb kétezer dolláros büntetést és száznyolcvan napos börtönbüntetést szabhatnak ki rá, valamint kirúghatják a diákot az iskolából.

A hatóságok arra figyelmeztetik a tanárokat, hogy figyeljenek a billentyűzetet figyelő eszközökre, amelyek különböző méretűek és formájúak lehetnek, és a szoftveres megoldásokkal ellentétben viszonylag egyszerűen telepíthetőek. Az eszközök az internetről is megrendelhetőek, és tizenöt-húszezer forintba kerülnek.