Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Nehéz lemondani a támogatott internetcsomagot

2002.09.25. 15:21
A Matáv államilag támogatott internetes telefontarifáit akár egy telefonhívással megrendelhetik az ügyfelek, a szerződést felmondani azonban jóval nehezebb, és csak írásban lehetséges. Míg a Vivendi vagy a Monortel KezdőNet és HaladóNet csomagjai mindenféle megkötés nélkül előfizethetők és lemondhatók, a Matáv három hónapos időszakokra köt szerződést az ügyféllel. Amennyiben az előfizető az első hónapban meggondolja magát és lemondja a KezdőNet vagy Haladónet csomagot, a Matáv kiszámlázza neki a fennmaradó két hónapra szóló havidíjat, a forgalmi kedvezményt azonban a felmondás után már nem veheti igénybe az ügyfél.
Gergátz Ildikó, a Matáv igazgatóhelyettese szerint az ügyfél számára ez a három hónapos szerződés a legkedvezőbb konstrukció, mivel "így ugyan határozott időre szerződik velünk, de ez az idő igen rövid, így nem keltjük azt az érzetet, hogy előre hosszú időre el kell magát köteleznie. Továbbá igen ügyfélbarát a megoldás, mert 3 hónap leteltével a hosszabbítás automatikus, azaz a megszűnésre vonatkozó nyilatkozattétel hiányában 3 havonta megújul a csomag."

Szankciós díj

Támogatott csomagok
A kedvezményes - délután 4 órától éjfélig tartó - időszakban használható havi 15 órás KezdőNet csomagban az internetelérés telefondíja 1550 forint havonta, vagyis 1,72 forint percenként. A 40 órás HaladóNet csomagban a telefondíj bruttó 4000 forint havonta, vagyis 1,66 forint percenként. A díjcsomagokat mind az öt szolgáltató (Matáv, Vivendi, Monortel, Emitel, Hungarotel) azonos feltételekkel kínálja.
Amennyiben az ügyfél a három hónap során lemondja a díjcsomagot, a telefontársaság kiszámlázza neki a három hónapból fennmaradó időtartam szankciós díját - tudtuk meg Gergátz Ildikótól. A lemondás napjától az ügyfél már nem veheti igénybe a csomag kedvezményes internetes telefontarifáját. A szankciós díjat úgy kerülheti el az ügyfél, ha írásban előre jelzi, hogy melyik háromhónapos időszak lejártával kívánja lemondani a csomagot.

Lemondani csak írásban lehet

Noha a KezdőNet és HaladóNet díjcsomagokat telefonon is megrendelhetik az ügyfelek, lemondani kizárólag írásban, 15 nappal a három hónapos időszak lejárta előtt postára adott levélben lehet. A díjcsomagok három hónapos periódusokban automatikusan megújulnak, egészen 2003. december 31-ig - mondta az igazgatóhelyettes. A díjcsomagok ugyanis a Matáv és a kormány közötti szerződés szülöttei, a szerződés pedig jövő év végéig szól. Gergátz Ildikó szerint "további egyeztetések kérdése, hogy mi lesz 2003. december 31 után".

Egyedi megoldás

A KezdőNet és HaladóNet csomagot valamennyi magyarországi telefontársaság nyújtja, az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal kötött megállapodás alapján. A többi cégnél nincs a Matávhoz hasonló három hónapos konstrukció. A Vivendi ügyfélszolgálatától azt az információt kaptuk, hogy az állami támogatású kedvezményes internetcsomagok felmondása esetén a cég a felmondás napjáig tartó tört hónapot számlázza ki az ügyfélnek. Hasonló a helyzet a Monortelnél is.

A Matáv KezdőNet támogatott díjcsomaggal igénybe vett internethozzáférési szolgáltatás feltételeinek 6. pontja
"A kedvezményes internethozzáférési szerződés 3 hónapos határozott időre jön létre, mely automatikusan további három hónapos határozott idővel meghosszabbodik, amennyiben a szerződéses felek a három hónapos határozott idő lejártát megelőző 15 napon belül ellenkező tartalmú nyilatkozatot nem tesznek. A kedvezményes internethozzáférési szerződés - függetlenül a jelen pont szerinti három hónapos időszakoktól - legkésőbb 2003 december 31-én megszűnik. A jelen pont szerinti három hónapos időszakok lejártával kapcsolatban előfizető a szolgáltató ingyenesen hívható 1212-es ügyfélszolgálati telefonszámán érdeklődhet."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!