Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Elítélték a konzolbuherálót

2005.07.05. 12:23
Nagyobb merevlemezt és nyolcvan feltört játékot rakott egy brit fiatalember az általa eladott Xbox konzolokba, ezért elvették a játékszereit.

A PlayStation 2 és Xbox játékkonzolokon a júzerek eredetileg csak drága eredeti játékokat tudnak futtatni. A hekkerek azonban mindkét gépet feltörték: az alaplapokra forrasztott módosító csipekkel megkerülhető a másolásvédelem, így kalózmásolatok és más országokban vásárolt korongok is elindulnak a konzolokon.

A most elítélt brit fiatalember bűne az volt, hogy az Xbox játékkonzolok szerény méretű merevlemezét kétszáz gigabájtosra cserélte, azokra nyolcvan játék illegális másolatát feltöltötte, és a módosított gépeket átszámítva száznegyvenezer forintért árulta a weboldalán, adta hírül a BBC. Ezt nem szabadott volna volna megtennie, hiszen így azonnal a nyomozók célkeresztjébe került.

Precedens

A szoftvercégek szövetsége (Entertainment & Leisure Software Publishers Association) érrtesítette a hatóságokat és segített a bizonyítékok begyűjtésben, így az elkövető hamar a bíróság elé került. A hatóság elkobozta a fiatalember három számítógépét, két nyomtatóját, három Xbox konzolját és harmincnyolc merevlemezét, a walesi bírák pedig 140 óra közmunka és 750 font büntetést szabtak ki rá.

Játékipari szakértők szerint az ügy precedens értékű - az Egyesült Királyságban legalábbis most először ítéltek el valakit konzolok módosítása miatt. A BBC szerint a britek 2003 októberében fogadták el az Európai Unió szerzői jogi irányelvét, amely szerint jogszerűtlen megkerülni a másolásvédelmi rendszereket.