Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Polgárbarát kormányzás tizenkét milliárdért

2001.07.10. 14:03
Elkészült az elektronikus kormányzati stratégia programja, melyet kedden ismertetett Stumpf István kancelláriaminiszter. A program két fő célja a polgárbarát ügyintézés megvalósítása és a közigazgatás hatékonyságának javítása az internetes ügyvitel bevezetésével. Megvalósítására idén 4,9 milliárd, jövőre pedig 7,1 milliárd forintot szán a kormány.
Az Elektronikus Kormányzat Programra idén 4,9 milliárd, jövőre pedig 7,1 milliárd forintot különített el a kormány. A két fő cél a polgárbarát ügyintézés megvalósítása és a közigazgatás belső hatékonyságának javítása. A hivatal tervei szerint a manapság szükséges féltucatnyi igazolvány helyett a jövőben egyetlen "intelligens igazolvánnyal" bárhonnét elérhetik majd a polgárok a kormányzati rendszereket. Lehetővé válik majd az internetes ügyintézés, így az autók átírása, a földhivatali tulajdoni lapok lekérése, az útlevél-igénylés és az adóbevallás.

A szolgáltató állam

Az Informatikai Kormánybiztosság
A tavaly nyáron létrehozott kormánybiztosság feladata az információs társadalommal összefüggő egységes - az állam szolgáltatói képességét növelő, a polgárok igényeihez alkalmazkodó - kormányzati stratégia kidolgozása és érvényesítése. Idén és jövőre az Informatikai Kormánybiztosság összesen 36 különféle programot koordinál, amely 17 közigazgatási szervnél valósul meg.
"Az információs társadalom szíve az elektronikus kormányzás" - mondta Stumpf István, majd hozzátette, hogy átalakul az állam és a polgárok kapcsolata: az állam egyre inkább szolgáltatóvá válik, és megpróbál eleget tenni a polgárok igényeinek.

Az új stratégia célja az állami intézmények egyedi informatikai rendszereinek egységesítése, összekapcsolása. A korábbi fejlesztések során ugyanis minden intézmény saját ügyvitelét próbálta segíteni egy személyre szabott rendszer kiépítésével, a különálló rendszerek azonban egymástól elszigetelten működtek.

A polgárok manapság rengeteg időt vesztegetnek az ügyintézéssel, sorbanállással, ráadásul az információáramlás csökevényes volta gyakran azt eredményezi, hogy egy dolog elintézéséhez több helyre is el kell menni, pótlólag beszerezni iratokat, ismét sorbanállni.

Gyorsítana a dolgokon

Az internetes ügyintézés javíthatna az informáltságon és felgyorsíthatná az ügyintézést. Ezt a célközönség, vagyis az ügyeiket intézni vágyó polgárok is felismerték: az Informatikai Kormánybiztosság felmérésében megkérdezettek 63 százaléka szerint a számítógép és az internet elterjedése jelentősen megkönnyíti a hivatalos ügyek intézését. Ugyanakkor a megkérdezettek többsége, 78 százaléka úgy véli, hogy az automatizált ügyintézés sohasem fogja helyettesíteni az ügyintéző emberrel való kapcsolattartást.

Ismeretlen az internetes ügyintézés

A kérdezettek tapasztalataikat feltehetően az önkiszolgáló telefonos információs rendszerekre alapozták, mivel internetes ügyintézéssel csupán 11 százalékuk találkozott. Automata telefonos rendszerrel ezzel szemben 51, sorszámosztó géppel pedig 56 százalékuk találkozott már. A május 14 és 18 között készített telefonos felmérésben 1230 véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg, akik nem, kor és lakóhely szerint reprezentálják a teljes népességet.

Stumpf István a fejlesztendő területek közül kulcsfontosságúnak nevezte az adózási, munkahelykeresési és átképzési ügyintézést. Véleménye szerint a jövő év második felétől általánossá válhat az elektronikus adóbevallás és digitális úton elérhető lehet a földhivatali nyilvántartás is.

Az akcióterv első lépéseként júliusban elkezdődik a kormányzati portál építése. A terv szerint őszig befejeződik a szoftver, a hardver és az arculat kiválasztása és elkészítése, továbbá a portál tartalmának összegyűjtése és a tanácstalanokat segítő telefonos call center felállítása.

MSZP: "A kormány eltévedt az információs szupersztrádán"
A kormány eltévedt az információs szupersztrádán - reagált Mandur László, az MSZP budapesti elnöke kedden a kabinet hétfői ülésére, amelyen a kormány áttekintette az információs társadalom stratégiájának megvalósításában elért eredményeket.
Az ellenzéki párt információs társadalom kabinetjének vezetője, a Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt által létrehozott Tízek Társasága tagja úgy véli: a társadalom többsége számára továbbra sem elérhetők az informatika által nyújtott előnyök.
- Az MSZP azzal egyetért, hogy Magyarországnak komoly esélye van arra, hogy jó válaszokat adjon az információs társadalom kihívásaira és a régió informatikai központjává váljék. Ehhez azonban mindenki számára elérhetővé kell tenni a számítástechnikai eszközöket és azok napi használatát, függetlenül attól, hogy ki, hol és milyen jövedelmi viszonyok között él - fogalmaz közleményében Mandur László.
A politikus szorgalmazza, hogy Magyarország csatlakozzon a szingapúri egyezményhez, amellyel eltörli a számítástechnikai eszközök vámtételét.