Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Hamarosan megszűnik az ekormanyzat.hu

2003.08.18. 11:21
Hamarosan az ekormanyzat.hu domain is a magyarorszag.hu oldalra mutat majd, a kormányzati portál szolgáltatásai ugyanis heteken belül teljesen átkerülnek az ekormanyzat.hu-ról a magyarorszag.hu-ra. A régóta várt internetes okmányiroda ősszel indulhat el.
Többen szóvá tették az utóbbi időben az ekormanyzat.hu fórumaiban és lapunknál is, hogy nem működnek a portál keresőszolgáltatásai (cégkereső, járműkereső és ingatlankereső), és az oldalon feltüntetett kék szám sem kapcsolható.

Az ingatlankereső az utolsó

Kérdésünkre Takács Viktor, a magyarorszag.hu főszerkesztője elmondta: a februárban indult magyarorszag.hu-ra folyamatosan költöztetik át a korábban az ekormanyzat.hu-n működő szolgáltatásokat, tartalmakat, így azok részben már az új oldalról érhetők el. A korábbi ekormányzatos regisztrációk a magyarorszag.hu-n is működnek, tette hozzá.

Utoljára az ingatlankereső kerül át, ekkortól az ekormanyzat.hu cím is a magyarorszag.hu Ügyintéző szekciójára mutat majd, azaz egyike lesz annak a húsz domainnek, ami ide vezet (ilyenek például a magyar.hu, a hungary.hu vagy az ugyintezo.hu, ezek jelenleg az ekormányzatra mutatnak). Új szolgáltatások várják rövidesen a Kormányzati Portálon a felhasználókat, mondta Takács Viktor, a sokak által régóta várt internetes okmányiroda ősszel indulhat el.

Az ekormanyzat.hu kék számával kapcsolatban a főszerkesztő elmondta, hogy a szám jelenleg nem működik, levenni azonban nem tudták a címlapról. Az oldalak statikus elemei ugyanis nem a szerkesztőségi rendszerben, hanem a korábbi üzemeltető cég rendszerében tárolódnak, ezért azokhoz nem tudnak hozzányúlni.

Mégsem újult

Mint lapunk korábban megírta, az előző kormány idején beindított ekormanyzat.hu fizikai kialakítása közel másfél milliárd forintba, a hardverüzemeltetés az első évben további 500 millió forintba került. Az új kormányzat a tavalyi év őszén vetette föl a magyarorszag.hu elindításának gondolatát, az oldal februárban kezdte a tesztüzemet.

Tavaly ősszel még az volt az elképzelés, hogy a magyarorszag.hu-n az európai uniós csatlakozással összefüggő információk lesznek majd, és arról is szóltak hírek, hogy egyúttal gőzerővel dolgoznak az ekormanyzat.hu megújításán. Szakmáry Ákos, a Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának államtitkári megbízottja februárban lapunknak még azt nyilatkozta, hogy a két oldal párhuzamosan fog működni, de a jelek szerint mostanra változott a koncepció: az ekormanyzat.hu hamarosan megszűnik.

Szétszóródtak a régi gépek

A magyarorszag.hu gépparkját 90 millió forintért vásárolták, mondta el lapunknak Harka Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala (KITKH) sajtószóvivője. (A portál működését a KITKH felügyeli.) Jelenleg ez a géppark látja el az ekormanyzat.hu-t is, a régi portál gépei különböző állami intézményekhez kerültek.

A magyarorszag.hu működtetése évi 600 millió forintba kerül, közölte Harka Zoltán. Ebben az összegben benne van az üzemeltetés, a fejlesztés és az újságírók alkalmazásának költsége is. A portálnál jelenleg huszonhatan dolgoznak, az alkalmazottak fele állandó munkaviszonyban van, fele pedig ideiglenes szerződéssel dolgozik.

Az alkalmazottak úgynevezett backoffice- (háttér-) feladatokat is ellátnak, például támogatják az informatikai együttműködést az egyes ágazatokkal, tette hozzá Harka Zoltán. Szeptemberben tételesen is beszámolnak majd a portál működéséről, működtetéséről, költségeiről. A fejlesztést és az üzemeltetést egyébként az állami tulajdonú Kopint-Datorg Rt. Kormányzati Portál Divíziója végzi.