Gusztáv
-4 °C
1 °C

Fenyeget-e? Nem-e fenyeget?

2003.01.12. 19:00
Straub Elek, a Matáv Rt. elnök-vezérigazgatója péntek este MTI-nyilatkozatban cáfolta az Index.hu internetes hírlap egyik cikkének állításait, mondván, cégének nincs vitája a kormánnyal az egyetemes távközlési alap miatt, így nem igaz az Index állítása, amely szerint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pénteki szakmai fórumán a Matáv-elnök megfenyegette volna a kormányt illetve versenytársait. Az Index.hu ellennyilatkozata Straub Elek Matáv-elnök nyilatkozatára.
Straub Elek, a Matáv Rt. elnök-vezérigazgatója péntek este MTI-nyilatkozatban cáfolta lapunk egyik cikkének állításait.

Az IHM rendezvényén jelen volt tudósítónk, aki szerint Straub az egyetemes távközlési alapról kirobbant heves vitában a következőket mondta: "A politika elszámol az ötszázezer tüntetővel, a kormánynak pedig ugyanennyi szavazat elvesztésével kell számolnia_"

Az idézett mondat a következő szövegösszefüggésben hangzott el: A Matáv versenytársai bejelentették, hogy nem hajlandók befizetni a távközlési alapba a törvény által meghatározott részüket, mivel a törvény ezen rendelkezését alkotmány- és versenyellenesnek tartják. Straub erre reagált, amikor kifejtette, hogy ha a többi szolgáltató nem fizeti be részét a távközlési alapba, és így nem pótolja a Matáv bevételkiesését, akkor a társaság felbontja a kormánnyal kötött kétoldalú szerződését, megszünteti úgynevezett szociális csomagjait, tehát jelentős áremelést hajt végre, amely ötszázezer, túlnyomórészt alacsony jövedelmű, az ország legelmaradottabb területein élő előfizetőt érinthet. Straub szerint ennek az ötszázezer szavazónak az elvesztésével számolhat a kormány.

Az Index Nyelvészeti és Jelentéstani Szakcsoportja rendkívüli eljárás keretében vizsgálta a fórumon elhangzott, fent idézett Straub-mondatot, és arra jutott, hogy az elhangzottakat - függetlenül a beszélő szándékától - nem lehet másképpen értékelni, mint egyértelmű politikai nyomásgyakorlási kísérletként, szebb magyar szóval: fenyegetésként.

A fórumon jelenlévő Matáv-konkurens távközlési cégek vezetői szintén fenyegetésként értékelték ez elhangzott mondatot. Így vélekedett többek között dr. Kóka János, az Elender Rt. vezérigazgatója és Szathmári Géza, a GTS igazgatója is.

Itt le is zárhatnánk ezt a kis szemantikai purparlét, de a nyilatkozat, illetve az Index-cikk különös és kínos utóélete érdemel még néhány szót.

Az Indexen megjelent tudósítás nyomán ugyanis a Matáv sajtóosztálya hazugsággal vádolta újságírónkat, és a cikk azonnali visszavonását követelte. Több Matáv-tisztviselő is telefonált a szerkesztőségbe, állítva, hogy az általunk idézett, az ötszázezer szavazóról szóló mondat egyáltalán nem hangzott el Straub Elek szájából.

Ezzel szemben több, a fórumon részt vett cégvezető megerősítette tudósítónk állítását.

Örömmel láttuk tehát a Matáv elnök-vezérigazgatójának péntek esti nyilatkozatát, amelyben nem tagadja, hogy az általunk idézett mondat elhangzott volna, hanem csupán értelmezésünket vitatja. Valószínű, hogy az egyébként rendkívül politikus és higgadt vezetőként ismert Straub Elek szándéka valóban nem a kormány megfenyegetése volt, bár álláspontunk szerint az elhangzott mondat nehezen értelmezhető másként.

Készséggel elhisszük Straub úr azon állítását, miszerint cége nem áll vitában a kormánnyal, hiszen a kormány ez esetben is - mint ahogy az előző kormányok is rendre, sajnos - megtalálta a módját annak, hogyan tömjön néhány milliárdot az adófizetők pénzéből a Kelet-Közép-Európa legnyereségesebb vállalataként is emlegetett Matáv kasszájába.