Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kínában betiltották a Sims 2-t

2005.01.27. 10:09
A Football Manager 2005 után feketelistára került a Sims 2 is: a kínai kormány összesen ötven számítógépes játékot tiltott be, ezúttal a gyermekek védelmére hivatkozva

A gyermekek fejlődésére károsnak nyilvánította és betiltotta a kínai kormány az Electronic Arts életszimulációs játékát, a Sims 2-t, jelentette a Xinhua hírügynökség. A döntést azután hozták meg, hogy az Állami Sajtó- és Kiadványfelügyelet és az Állami Pornóellenes Hivatal ellenőrzést végzett a kínai szoftverpiacokon, és ott áldatlan állapotokat talált. A vizsgálat nyomán az ellenőrök ötvenes listát állítottak azokról a számítógépes játékokról, amelyek szerintük károsak a gyermekek fejlődése szempontjából, és a kormány rögvest be is tiltotta azokat.

Illegális a foci és a mitológia

A feketelistára felvett játékokat két kategóriába osztották: az egyik a "kalóz-játékszoftver", amibe huszonhat kiadvány tartozik, a másik az "illegálisan forgalmazott külföldi játék", amibe huszonnégy. Az első kategóriában a Sims 2 mellett szerepel többek között az Age of Mythology: the Titans, a FIFA 2005, a Manhunt, a Battlefield Vietnam és a Painkiller: Battle out of Hell. Mivel a teljes listát nem hozták nyilvánosságra, nem tudni, tartalmazza-e a Football Manager 2005-öt, amelyet korábban már amúgy is betiltottak Kínában, mert független államként tünteti fel a vitatott hovatartozású Tajvant. A másik kategóriába, a törvényellenesen forgalmazott játékok közé olyan játékokat soroltak, mint a Conflict Vietnam, a Vietcong: Fist Alpha és a Devastation.

Liu Bindzsi, a kiadványfelügyelet igazgatóhelyettese és egyben az állami pornóellenes hivatal igazgatója szerdán úgy nyilatkozott, hogy 2005-ben a kínai kormány különös figyelmet fordít majd az illegális kiadványok elleni küzdelemre. Az igazgató szerint a legnagyobb veszélyt a kalózkiadású tankönyvek, az elektronikus publikációk és azok az illegális újságok jelentik, amelyek negatív hatással vannak a fiatalságra.

A kormány felszólította az ország illetékes hivatalait, hogy "tisztítsák meg" a szoftverpiacokat az illegális kiadványoktól, kobozzák el a listán szereplő játékokat, a kiadókat, gyártókat és forgalmazókat pedig vonják felelősségre, jelentette a Xinhua.