Piroska
3 °C
4 °C

Betiltották Kubában a számítógépek árusítását

2002.03.25. 17:08
A kubai kormányzat betiltotta a számítógépek kereskedelmi forgalmazását, feltehetően azért, hogy a polgárokat elvágja az interneten olvasható szabad sajtótól. A januárban titokban meghozott rendelkezés alól csak az kaphat felmentést, akinek "létszükséglete" a PC-használat, és erről igazolása is van a Belkereskedelmi Minisztériumtól.
A külvilág számára teljes titokban meghozott döntés január óta van érvényben, mindenféle hivatalos bejelentés nélkül - írja a Wired magazin. A tilalom természetesen nem vonatkozik az állami apparátus tagjaira, akiknek kitűnően felszerelt boltok állnak rendelkezésére. Ezzel szemben a mindenki által látogatható üzletek kínálata a CD-lemezek és egérpadok világára szűkült.

A vezetés nem nyilatkozik

Az államvezetés a történteket semmilyen szinten nem volt hajlandó kommentálni - a Wired informátora szerint ez szigorúan tilos is minden közalkalmazottnak. Kuba washingtoni szóvivője is csak zavaros mondatokban válaszolt a feltett kérdésekre. "Ha nem lenne embargó, akkor lehetne mindenkinek számítógépe." - hangzott a filozófiai mélységű válasz a "Valóban be van-e tiltva a PC-eladás Kubában?" kérdésre.

Kiszivárogtatott rendeletszöveg

Ha egy renitens csinovnyik nem küldi el egy webalapú emailcímről a Wired magazinnak a belső rendelkezés szövegének másolatát, feltehetőleg a mai napig titokban lennének a történtek. A törvény szövege szerint "a számítógépek, printerek, fénymásolók és minden más nagy számban nyomtatni képes eszközök és tartozékaik árusítása tilos, egyesületek, alapítványok, civil és non-profit alapítványok valamint minden született állampolgár részére. Abban az esetben, ha a készülékek és tartozékaik beszerzése elengedhetetlen, a döntés joga az engedélyezésről, a Belföldi Kereskedelem Minisztériumát illeti meg." Jól jellemzi a viszonyokat, hogy az anonim informátor lebukás esetén hivatalosan 3 és 10 év közötti büntetésre számíthat, mint az "ellenséges médiával" kollaboráló egyén.

Internetcenzúra

Mivel a szervek hivatalosan nem reagáltak, így csak találgatni lehet az okokról. Ezek között fő helyen szerepelhet az interneten az utóbbi időben tömegesen megjelenő, a rezsimet kritizáló cikkek sora. Amelyet a szerzőknek e-mailen, faxon vagy telefonba diktáláva kell valahogy külföldre juttatni, hogy az egyáltalán megjelenhessen. Mindezzel kimerítve az "izgatás" vétségét, amely szintén hosszabb idejű börtönbüntetést vonhat maga után. Ezeket az oldalakat próbálják most ellehetetleníteni azzal, hogy a világhálót, mint fő információ-továbbítási lehetőséget elvágják az emberektől. A PC-forgalmazás betiltása csak a jéghegy csúcsa. Egy havi internetelőfizetés díja 260 dollár, 240 dolláros átlag-fizetések mellett.

További kedves gesztusként a hatóságok monitorozzák a webforgalmat, az emaileket elolvassák. Emiatt az emberek - a Wired informátorához hasonlóan - webalapú levelezést és chatet kénytelenek használni, a nehezebb felderíthetőség érdekében. "Ha egyszercsak eltűnnék a hálóról, az annak lesz köszönhető, hogy felfedezték, beszéltem veled."- írta a Wired újságírójának a névtelenséget kérő kubai informátor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!