Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Indokolatlan lehet a szerverek lefoglalása

2004.08.04. 13:18
Indokolatlanul is sor kerül az internetes tárhelyet működtető szolgáltatók szervereinek rendőri lefoglalására, holott sok esetben más intézkedéssel is biztosíthatók a nyomozás érdekei, mondta az Infomediátor jogásza egy budapesti sajtóbeszélgetésen szerdán.
Mayer Erika ügyvéd, az Infomediátor Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda vezetője közölte: az utóbbi hetekben tíz olyan esetről is tudomást szereztek, ahol ismeretlen tettes ellen az interneten elhelyezett jogsértő tartalmak, például szerzői jogok megsértése, vagy más bűncselekmény gyanújával folyó nyomozás keretében foglalták le a szolgáltató szerverét.

Elég lenne kimásolni

A jogász szerint ez az intézkedés esetenként nem az elkövetőt, hanem a vétlen szolgáltatót, illetve a szolgáltatást igénybe vevő internetes közösséget is sújtja, hiszen a lefoglalás miatt hozzáférhetetlenné válnak jogszerű tartalmakat hordozó intenetes oldalak, és lehetetlenné válik az elektronikus levelezés is.

Egyetlen szerver lefoglalása akár tízmillió forintos kárt is okozhat. Félő, hogy az ilyen drasztikus cselekményeket csupán az informatikai ismeretek hiánya magyarázza, mondta Mayer Erika.

Az Infomediátor vezetője szerint a véleményszabadságot és a tulajdonhoz fűződő alkotmányos jogokat sértő intézkedés helyett sok esetben elegendő lenne csupán a jogsértő tartalmak elektronikus adathordozóra történő kimásolása, és annak lefoglalása.

Csak indokolt esetben

A sajtóbeszélgetésen Peszleg Tibor rendőr őrnagy, az ORFK szakembere azt mondta: a rendőrség internettel, elektronikus adathordozókkal kapcsolatos lefoglalást csak feltétlenül indokolt esetben és többnyire magánszemély elkövetőkkel szemben alkalmaz, javarészt olyankor, amikor a hálózat biztonságával összefüggő bűncselekmény gyanúja merül fel. Az ügyészség egyetlen esetben sem kifogásolta ezeknek a rendőrségi intézkedéseknek a jogszerűségét, tette hozzá.

Lassó Gábor, a Fővárosi Bíróság tanácsvezető büntető bírája elmondta: a kényszerintézkedések általános szabálya, hogy csak a legszükségesebb mértékben alkalmazhatók. Kötelező ugyanakkor abban az esetben, ha az elkövetés eszközéről van szó, és egy internetes tárhelyen megismerhető jogsértő adat tekintetében lehet erről szó. A bíró hozzátette azt is: az esetleges jogsértő rendőri intézkedésekkel okozott kár megtérítése érdekében polgári per indítható.

A technika mai állása szerint az elektronikusan tárolt adatok könnyen és utólag, szinte ellenőrizhetetlen módon manipulálhatók. Adott esetben ez is meghúzódhat egy a nyomozás érdekében elrendelt lefoglalás mögött, mondta a bíró.