Piroska
-1 °C
5 °C

Jöttek, láttak, vittek

2001.02.02. 15:35
Kapcsolódó cikkek (1)
A rendőrség sorozatos házkutatásokat tart a kecskeméti számítástechnikai boltokban, tájékoztatta lapunkat Dr Sándor László ügyvéd, aki kénytelen volt hinni a szemének. Mint az Index megtudta, a nyomozók szabályos házkutatási paranccsal érkeztek ügyfele boltjába, ahol arra kérték a tulajdonost, hogy az ott tárolt másolt CD-ket adja át. A házkutatási parancs ismeretlen tettes ellen szólt.
Mint később kiderült a kecskeméti rendőrség a város több üzletében is tartott házkutatásokat, hasonló papírral, melynek egyik lapja szabályosan kitöltött, míg a másik előre elkészített nyomtatott lap volt, rajta az éppen aktuális üzlet adataival. Az eljárás miatt igazán nem lehet panaszkodni, mivel a nyomozók a lemezek átadása után távoztak. Később megkérték ügyfelét, hogy az elkobzott CD-ken található adatok eredetijét mutassa be, ez esetben ezek otthoni használatra készült másolatnak minősülnek.

Az eset érdekessége az, hogy a feljelentést a Szerzői Jogvédő Hivatal tette, melynek alapján a rendőrség a város összes boltját átvizsgálni szándékozik. Az esettel kapcsolatban számos etikai és jog kérdés merül fel. A házkutatásokat nem előzte meg konkrét nyomozati cselekmény, a rendőrség nem végzett operatív adatgyűjtést. A rendőrség kizárólag alapos gyanú esetén tarthat házkutatást.

Dr. Kása István alezredes, a kecskeméti rendőrkapitányság vezetője a Népszabadságnak adott nyilatkozatában elmondta, a Szerzői Jogvédő Hivatal munkatársainak joga van ellenőrzéseket tartani, és ehhez kérheti a rendőrség segítségét is, amit a hatóság lehetőségeihez képest biztosít. Ha felmerül a gyanú, hogy egy üzletben illegálisan másolt adathordozók vannak, halaszthatatlan nyomozati cselekményként azonnali házkutatást kell tartani.

A rendőrkapitány azt is elmondta, hogy névtelen bejelentés alapján akár a város összes üzletében házkutatást tarthatnak, erre a törvény lehetőséget biztosít. Dr. Sándor László azonban ezzel nem ért egyet, szerinte így senki nincs biztonságban, hiszen egy, a rendőrség zöld számára érkezett, névtelen bejelentés alapján gyakorlatilag bárkinél tarthatnak házkutatást, előzetes informálódás, adatgyűjtés nélkül. Kifogásolható az is, hogy a kérdéses üzletek tulajdonosainak nem volt lehetősége jogi segítséget igénybe venni.