Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Madárper Ausztria ellen

2002.10.30. 16:10
Az Európai Bizottság beperli Ausztria kormányát több védett madárfaj kilövésének engedélyezése miatt.
Az Európai Unió érvényes rendelkezései számos vadon élő madárfaj vadászatát tiltják, s egy ellenőrzés során kiderült, hogy Ausztria túl sok kivételt tesz a vadászati engedélyek kibocsátása során.

Védik a kicsiket?

Az osztrák illetékes hatóságok azzal érvelnek, hogy a védett madárfajok ellenőrzött vadászatával a kisebb testű madarak és kisállatok védelmét kívánják biztosítani.

Most nyilvánosságra hozott állásfoglalásában Margot Wallstrom, az EU környezetvédelmi biztosa sürgette Ausztriát, hogy azonnal hagyjon fel a védett ragadozó madarak pusztításával Alsó-Ausztriában. A biztos megkérdőjelezte Ausztria indoklását, ugyanis a pusztított madárfajok között olyanok is akadnak, amelyek egyáltalán nem vadásznak apróvadra.

Túl sok a kivétel

Az EU vadon élő madarakra vonatkozó direktívája arra kötelezi a kormányzatokat, hogy biztonságos életteret alakítsanak ki a madárállomány részére, és korlátozzák a vadászatot. Bár Alsó-Ausztria általában "nagy vonalakban" eleget tesz az EU-jogszabályoknak, mégis uniós megítélés szerint túl gyakran adnak kivételes engedélyt a ragadozó madarak vadászatára - indokolta Margot Wallstrom törvényes eljárás elindítására vonatkozó kezdeményezését.