Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Madárper Ausztria ellen

2002.10.30. 16:10
Az Európai Bizottság beperli Ausztria kormányát több védett madárfaj kilövésének engedélyezése miatt.
Az Európai Unió érvényes rendelkezései számos vadon élő madárfaj vadászatát tiltják, s egy ellenőrzés során kiderült, hogy Ausztria túl sok kivételt tesz a vadászati engedélyek kibocsátása során.

Védik a kicsiket?

Az osztrák illetékes hatóságok azzal érvelnek, hogy a védett madárfajok ellenőrzött vadászatával a kisebb testű madarak és kisállatok védelmét kívánják biztosítani.

Most nyilvánosságra hozott állásfoglalásában Margot Wallstrom, az EU környezetvédelmi biztosa sürgette Ausztriát, hogy azonnal hagyjon fel a védett ragadozó madarak pusztításával Alsó-Ausztriában. A biztos megkérdőjelezte Ausztria indoklását, ugyanis a pusztított madárfajok között olyanok is akadnak, amelyek egyáltalán nem vadásznak apróvadra.

Túl sok a kivétel

Az EU vadon élő madarakra vonatkozó direktívája arra kötelezi a kormányzatokat, hogy biztonságos életteret alakítsanak ki a madárállomány részére, és korlátozzák a vadászatot. Bár Alsó-Ausztria általában "nagy vonalakban" eleget tesz az EU-jogszabályoknak, mégis uniós megítélés szerint túl gyakran adnak kivételes engedélyt a ragadozó madarak vadászatára - indokolta Margot Wallstrom törvényes eljárás elindítására vonatkozó kezdeményezését.  • Vennék
  • Hírek